Elektrische auto's crashen 50% vaker

| door B. van Lanschot

Bezit u een elektrische auto? Grote kans dat u eerder brokken maakt dan uw medeweggebruikers in een benzine- of dieselauto. Zeggen wij niet, dat zegt de Duitse verzekeraar AXA.

Volgens AXA veroorzaken bestuurders van EV's aanzienlijk meer ongevallen dan auto's met een verbrandingsmotor. Hiermee kan de het beeld dat elektro-auto's alleen worden bestuurd door stoffige types die op biologische thee leven ook meteen de prullenbak in. In de loop der jaren hebben EV's steeds meer vermogen gekregen, omdat het relatief makkelijk een serieus aantal pk's uit een elektromotor te halen.

Trekkracht

Gevolg: door de enorme trekkrachten vliegen ze met bosjes uit de bocht, zo blijkt uit de ongevallen- en schadestatistieken. Michael Pfäffli, hoofd ongevallenonderzoek bij AXA: "Hoe krachtiger het voertuig, des te vaker de bestuurders schade toebrengen aan hun eigen voertuig of die van iemand anders. Er kan een ongewenste acceleratie optreden, die de bestuurder niet meer onder controle heeft."

We willen niet perse iemand de schuld geven, maar we kijken toch met een schuin oog naar de Tesla-rijders, die met absurde hoeveelheden pk's op de wielen accelereren alsof ze Max Verstappen zijn.

Brand

AXA meldt verder dat er bij een aanrijding met een elektrische auto amper risico bestaat dat het voertuig nog onder stroom staat, aangezien de accu binnen milliseconden automatisch wordt losgekoppeld. Ook zijn ze niet brandgevaarlijker dan conventionele auto's. Uit hun data blijkt dat slechts vijf op de 10.000 auto’s in brand en is de verdeling ongeveer 50/50. Wel zijn de branden van elektrische auto's een stuk lastiger te blussen.

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen