De nieuwste iPhone 16, die op 20 september wordt gelanceerd, heeft als belangrijkste vernieuwing de integratie van Apple Intelligence, een AI-systeem dat onder meer berichten moet samenvatten, e-mails schrijven en foto's verbeteren. Geoffrey A. Fowler, columnist voor The Washington Post, heeft een vroege versie van deze software getest en deelt in zijn column zijn ervaringen.
Hoewel het AI-systeem veelbelovend lijkt, laat het in de praktijk nog flink wat steken vallen. Fowler merkt namelijk op dat de AI vaak fouten maakt en soms zelfs bizarre resultaten levert.
Fowler beschrijft verschillende voorbeelden waarbij de AI in zijn testversie geregeld dingen verzint. Zo gaf het systeem ten onrechte aan dat Donald Trump Tim Walz voor het presidentschap had gesteund. Ook ontving Fowler een e-mail waarin stond dat hij lesgaf aan de Universiteit van Californië, iets wat niet waar was.
Zelfs foto’s worden verkeerd geïnterpreteerd: een selfie werd door de AI bewerkt waardoor Fowler kaal leek. Deze fouten komen volgens hem vaak voor bij minder belangrijke informatie, zoals meldingen van apps. Toch voelt het vreemd aan om deze "fabricaties" op je iPhone te zien verschijnen, aldus de columnist.
Fowler wijst ook op de risico's van deze fouten. Hoewel Apple claimt dat de AI bedoeld is voor laagdrempelige taken, merkt hij dat het systeem soms toch belangrijke meldingen verkeerd interpreteert. Een voorbeeld hiervan is een phishingmail die door de AI als "prioriteit" werd gemarkeerd, wat voor verwarring had kunnen zorgen bij gebruikers die minder oplettend zijn.
Apple heeft toegegeven dat de versie van de AI-software die Fowler gebruikte, nog niet definitief is. Het bedrijf benadrukt dat de uiteindelijke versie mogelijk beter zal presteren. Dit neemt echter niet weg dat Fowler sceptisch blijft, vooral omdat Apple in het verleden de mogelijkheden van Siri ook overschatte. Hij stelt dat gebruikers beter kunnen wachten met het aanschaffen van de iPhone 16 totdat Apple zijn AI-software verder heeft geoptimaliseerd.
Bovendien waarschuwt hij voor mogelijke effecten op de batterijduur. In zijn tests merkte Fowler op dat de batterij van zijn toestel gemiddeld vier uur sneller leeg was door de AI-functionaliteit. Dit is een belangrijke overweging voor potentiële kopers, zeker omdat oudere of tweedehands iPhones waarschijnlijk een betere prijs-kwaliteitverhouding bieden.
Samenvattend biedt de iPhone 16 volgens Fowler op dit moment geen voldoende betrouwbare ervaring om de investering van 799 euro te rechtvaardigen. Apple's AI heeft namelijk nog een lange weg te gaan voordat het een echt waardevolle toevoeging aan het apparaat is.
Foto: X
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties