Expeditie Robinson 2023

Het mateloos populaire realityprogramma Expeditie Robinson trapt het nieuwe seizoen af net na de zomervakantie. De eerste afleveringen worden uitgezonden in het eerste weekend van september. Op zaterdag 2 september kun je om 20:00 naar een aflevering kijken, en er is ook een aflevering op zondag 3 september om dezelfde tijd. 

Hoe het begon

Expeditie Robinson is niet zomaar een realityprogramma; het is een fenomeen dat al jarenlang kijkers aan de buis gekluisterd houdt. Het concept is even eenvoudig als meeslepend: een groep deelnemers wordt achtergelaten op een onbewoond eiland en moet zien te overleven door samen te werken, uitdagingen aan te gaan en strategische beslissingen te nemen. Expeditie Robinson begon als een gedurfd experiment, waarbij de deelnemers werden uitgedaagd om hun overlevingsinstincten te testen in een onbekende en vaak vijandige omgeving. Door de jaren heen heeft het programma verschillende transformaties ondergaan, zowel in format als in locatie.

De oorsprong van het programma ligt op de Filipijnen, waar de weelderige jungle en afgelegen stranden het perfecte decor vormden voor een overlevingsavontuur. Naarmate de seizoenen vorderden, verkende het programma ook andere exotische locaties zoals Maleisië. In 2021 maakte het programma echter een onverwachte wending door de coronamaatregelen en verplaatste het zich naar Kroatië. Hoewel de leefomstandigheden hierdoor drastisch veranderden, bleef de essentie van het programma ongewijzigd: overleven, uitdagen en overwinnen.

De presentatoren

De presentatoren van Expeditie Robinson spelen een cruciale rol in het overbrengen van de spanning en het drama van het eiland naar de huiskamers. Art Rooijakkers is een van de bekende gezichten die het programma heeft gepresenteerd. Hoewel hij in een bepaald seizoen vervangen moest worden door Rick Brandsteder vanwege stemproblemen, heeft Art zijn stempel gedrukt als een ervaren presentator, mede dankzij zijn ervaring met programma's zoals 'Wie is de Mol?' en 'Expeditie Robinson: All Stars' voor Videoland

Bekende deelnemers

Expeditie Robinson heeft een breed scala aan deelnemers verwelkomd, van beroemdheden tot onbekende avonturiers. Enkele opmerkelijke deelnemers zijn Edith Bosch, die de grote winnaar werd, Danny Froger uit het 18e seizoen, en Kraantje Pappie, die het 17e seizoen verliet vanwege heimwee.

Expeditie Robinson All Stars en Speciale Edities

Naast de reguliere seizoenen heeft Expeditie Robinson ook speciale edities zoals All Stars, waarin voormalige deelnemers terugkeren voor een nieuwe kans op overwinning. Deze edities hebben unieke wendingen en verrassingen gebracht die zowel de deelnemers als de kijkers op hun hoede houden.

Waar speelt Expeditie Robinson 2023 zich af? 

Expeditie Robinson, dat zich voorheen altijd afspeelde op de Filipijnen, moest in 2021 van locatie veranderen naar Kroatië vanwege de coronamaatregelen. Hierdoor waren de leefomstandigheden op het eiland anders dan in eerdere seizoenen, maar dit maakte het niet minder uitdagend - mogelijk zelfs zwaarder en kouder. In het daaropvolgende jaar keerden de makers terug naar de tropen, met Maleisië als decor. Wat betreft de locatie van Expeditie Robinson 2023, dat blijft voorlopig een mysterie, hoewel het waarschijnlijk weer een tropisch eiland zal zijn.

Presentatoren 2023

In het komende seizoen zullen Art Rooijakkers en Nicolette Kluijver gezamenlijk de presentatie van het programma op zich nemen. Hoewel Art vorig jaar al zou presenteren, moest hij toen wegens stemproblemen vervangen worden door Rick Brandsteder. Art is geen onbekende in de presentatiewereld; hij heeft jarenlange ervaring als presentator van 'Wie is de Mol?' en heeft ook 'Expeditie Robinson: All Stars' voor Videoland gepresenteerd.

Alle winnaars van Expeditie Robinson:

2000: Karin Lindenhovius (Maleisië)

2001: Richard Mackowiak (Maleisië)

2002: Derek Blok (Maleisië)

2003: Jutta Borms (Indonesië)

2004: Frank de Meulder (Maleisië)

2005: Marnix Allegaert (Maleisië)

2006: Ryan van Esch (Filipijnen); Olga Urashova (Panama)

2007: Vinncent Arrendell (Maleisië)

2008: Yin Oei Sian (Maleisië)

2009: Marcel Vandezande (Maleisië)

2010: Regina Romeijn (Maleisië)

2011: Tanja Dexters (Filipijnen)

2012: Fatima Moreira de Melo (Maleisië)

2013: Edith Bosch (Maleisië)

2014: Kay Nambiar (Filipijnen)

2015: Amara Onwuka (Filipijnen)

2016: Bertie Steur (Filipijnen)

2017: Carlos Platier Luna (Filipijnen)

2018: Jan Bronninkreef (Filipijnen)

2019: Hugo Kennis (Filipijnen)

2020: Thomas Roobrouck (Filipijnen)

2021: Robbert Rodenburg (Kroatië)

2022: Niels Gomperts (Tanzania); Dennis Wilt (Maleisië)

2023: Nog niet bekend (TBD)