Max Verstappen

Max Verstappen is de beste Nederlanders die ooit heeft geracet. In 2022 pakte hij zijn tweede wereldtitel in het Formule 1-kampioenschap. 

1. Introductie

In de wereld van de Formule 1, waar snelheid, precisie en moed koningen zijn, is er één naam die de afgelopen jaren de sport heeft gedomineerd: Max Verstappen. Deze jonge Nederlandse coureur, die momenteel voor Red Bull Racing rijdt, heeft de Formule 1-wereld stormenderhand veroverd met zijn onverschrokken rijstijl en onmiskenbare talent.

2. Wie is Max Verstappen?

Max Emilian Verstappen, geboren op 30 september 1997, is een Nederlandse autocoureur die momenteel deelneemt aan het Formule 1-kampioenschap voor Red Bull Racing. Hij is de zoon van voormalig Formule 1-coureur Jos Verstappen en voormalig Belgisch kartkampioen Sophie Kumpen. Max begon zijn racecarrière in het karten en maakte een snelle opmars door de rangen, wat leidde tot zijn Formule 1-debuut in 2015 bij Scuderia Toro Rosso. Hij was toen slechts 17 jaar en 166 dagen oud, waarmee hij de jongste coureur ooit werd die deelnam aan een Formule 1 Grand Prix.

3. Carrière hoogtepunten

Verstappen's carrière in de Formule 1 is tot nu toe niets minder dan spectaculair geweest. Hij heeft talloze records gebroken, waaronder het worden van de jongste coureur en de jongste winnaar van een Grand Prix, dankzij zijn overwinning in de Spaanse Grand Prix in 2016. In 2023 staat Verstappen bovenaan het klassement met 170 punten, volgens Sky Sports, en heeft hij zijn laatste race in Spanje gewonnen. Zijn dominantie in de sport is zo groot dat Nico Rosberg, Sky Sports F1-analist en voormalig Formule 1-coureur, gelooft dat we getuige zijn van "historische grootsheid".

4. De opkomst van een kampioen (2014-2015)

De reis van Max Verstappen naar de Formule 1 was buitengewoon. Hij maakte zijn debuut in de eenzitter-racerij in 2014, slechts acht maanden na zijn eerste autorace. Zijn eerste stop was de Florida Winter Series 2014, waar hij twee keer won ondanks een ongunstige start. Zijn indrukwekkende prestatie leidde hem naar het meest competitieve Formule Drie-kampioenschap - de Europese serie. Verstappen won in zijn tweede F3-weekend en raakte al snel in een rijke vorm, met zes opeenvolgende overwinningen.

5. Het Red Bull-tijdperk (2016-2019)

In 2016 werd Verstappen gepromoveerd naar het topteam van Red Bull, ter vervanging van Daniil Kvyat. Hij beloonde hun vertrouwen met een buitengewone debuutwinst bij de Spaanse Grand Prix. Verstappens stevige defensieve rijtactieken en zijn virtuoze prestatie in barre omstandigheden bij de Braziliaanse Grand Prix waren enkele van de hoogtepunten van zijn eerste jaar bij Red Bull.

Verstappens positie als de facto teamleider van Red Bull werd in 2019 bevestigd toen zijn toenmalige teamgenoot, Pierre Gasly, werd vervangen vanwege zijn onvermogen om te concurreren met Verstappen. Het was de meest consistente start van een seizoen tot nu toe voor Verstappen, die in de eerste 12 races in de top vijf eindigde.

6. Wereldkampioen (2020-2022)

Ondanks de uitdagingen die de Covid-19-pandemie met zich meebracht, was 2020 statistisch gezien het meest indrukwekkende jaar van Verstappen tot nu toe. Hij stond in 11 van de 17 races op het podium, behaalde nog twee overwinningen en een derde carrière pole position.

In 2021 had Verstappen een zware strijd om het kampioenschap met Lewis Hamilton. Het seizoen zat vol met wiel-aan-wiel gevechten, controversiële straffen en een beruchte herstart van de Safety Car in de laatste ronde, waarbij Verstappen Hamilton inhaalde en wereldkampioen werd.

Tegen 2022 had Verstappen zijn tweede titel binnen, waarbij hij zijn record van 10 raceoverwinningen uit zijn eerste titelwinnende seizoen comfortabel overtrof door een recordbrekende 15 keer op het podium te staan. Zijn dominantie werd geholpen door Red Bull dat opnieuw de leidende kracht werd onder de nieuwe technische regels van de F1.

Vriendin Max Verstappen

Na een hoop liefdesperikelen met talloze bochten is hij sinds enkele jaren samen met de 32-jarige Kelly Piquet, een beauty met brains die haar geld verdient als model en influencer. Kelly ging naar een kostschool in Engeland, behaalde haar diploma in Brazilië en studeerde Internationale betrekkingen, politieke wetenschappen en economie

Haar vader is F1-wereldkampioen Nelson Piquet, haar moeder is het Nederlands model Sylvia Tamsma. Kelly heeft een dochtertje (Penelope) uit een eerdere relatie met Daniil Kvyat.

Het vermogen van Max Verstappen

Volgens Forbes wordt het vermogen van Max Verstappen geschat op ongeveer 210 miljoen EUR. Dit vermogen is opgebouwd door salaris en prijzengeld uit de F1, waar hij momenteel een jaarlijks salaris van 55 miljoen euro binnenharkt onder zijn huidige contract met het Red Bull F1 team. Naast zijn salaris heeft Verstappen ook aanzienlijke inkomsten uit merkendossementen, waarvoor hij jaarlijks 7 miljoen EUR ontvangt. Hij heeft ook aanzienlijke investeringen, waaronder een aandelenportfolio van 25 miljoen euro en en cashreserves van meer dan 50 miljoen euro.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hoe oud is Verstappen? Verstappen is geboren op 30 september 1997. Hij is nu 26 jaar oud .

Wanneer deed Verstappen voor het eerst mee aan de Formule 1? In 2014 nam hij deel aan het Scuderia Toro Rosso-team als testpiloot. Hij nam deel aan zijn eerste race in 2015 met het Scuderia Toro Rosso-team in de Grand Prix van Australië.

Wanneer werd Verstappen wereldkampioen? Hij eindigde als eerste in het seizoen 2021. Hij won de Grand Prix van Abu Dhabi 2021, de laatste race van het seizoen, door zijn rivaal Hamilton in het kampioenschap te verslaan, die de laatste ronde inging, met zijn aanval in de laatste ronde, en werd de Formule 1 Wereldkampioen van 2021.

In welk team won Verstappen de eerste plaats? In het seizoen 2021 won hij de eerste plaats met het Red Bull Racing Honda-team. Zijn teamgenoot in deze race was Sergio Perez.

Rijdt Max Verstappen voor Red Bull? Ja, Max Verstappen rijdt momenteel voor het Red Bull Racing-Honda Formule 1-team.

Wat heeft Max Verstappen gedaan? Max Verstappen heeft een indrukwekkende carrière in de Formule 1, met meerdere overwinningen en het breken van verschillende records, waaronder het worden van de jongste coureur en de jongste winnaar van een Grand Prix.

Heeft Max Verstappen Monaco gewonnen? Ja, Max Verstappen won de Grand Prix van Monaco in 2021.

Kan Verstappen een handgeschakelde auto rijden? Hoewel er geen specifieke informatie beschikbaar is over of Verstappen een handgeschakelde auto kan rijden, is het zeer waarschijnlijk gezien zijn uitgebreide race-ervaring en vaardigheden.

Wat is de nationaliteit van Max Verstappen? Max Verstappen is van Nederlandse nationaliteit.