Martien Meiland

Martien Meiland, wiens volledige naam Martinus Jacobus Maria Meiland is, kan gezien worden als een prominente figuur in de Nederlandse media- en entertainmentindustrie. Hij werd geboren op 26 augustus 1961 in Noordwijkerhout en heeft een kleurrijk leven achter de rug: van interieurontwerp tot televisiepresentatie.

Na zijn middelbare school had Martien baantjes, waaronder die van kapper, kok en verkoper. Van 1995 tot 2006 runde hij een eigen woonwinkel. Van 2010 tot zijn vertrek naar Frankrijk in 2018 runde hij samen met zijn dochter Montana een eigen woonwarenhuis "MAR10" in Noordwijk.

Relatie met Erica Renkema

In zijn persoonlijke leven trouwde Martien Meiland in 1985 met Erica Renkema. Samen hebben ze twee dochters: Montana en Maxime Meiland. Na 26 jaar huwelijk scheidde het paar toen Martien zijn gevoelens voor mannen erkende en uit de kast kwam. Ondanks hun scheiding, hertrouwde Martien in januari 2019 met Erica, een uniek aspect van hun relatie dat veel aandacht heeft gekregen in de media.

Waar is Martien Meiland bekend van?

Martien's televisiecarrière begon in 2007 toen hij deelnam aan het televisieprogramma Ik Vertrek. In deze serie bouwde hij samen met zijn gezin een nieuw bestaan op in Frankrijk, waar ze een kasteel kochten en omvormden tot een bed & breakfast. Na twee jaar keerden ze echter terug naar Nederland.

Gouden Televizier-Ring voor Chateau Meiland

Zijn grootste succes kwam echter met de realityserie Chateau Meiland, uitgezonden op SBS6 in 2019. In deze serie werd Martien gevolgd terwijl hij en zijn gezin een ander kasteel ombouwden tot een bed & breakfast. Het programma was een groot succes en won in 2019 de Gouden Televizier-Ring, een prestigieuze televisieprijs die aantoont dat we de laatste aflevering nog lang niet gezien hebben.

Naast Chateau Meiland heeft Martien ook andere televisieoptredens gedaan. Hij maakte zijn presentatiedebuut in het SBS6-programma "Cash or Trash" en verscheen als presentator in de programma's "BINGO! De 100.000 euro quiz" en "First & Last". Voor zijn werk in "Cash or Trash" werd hij in 2020 uitgeroepen tot de Televizier-Ster Talent op het Gouden Televizier-Ring Gala. Ook zit hij geregeld in de showrubriek van RTL Boulevard.

Filmcarrière en andere projecten

Martien heeft zijn talenten niet alleen beperkt tot televisie, hij heeft ook de filmindustrie verkend. In oktober 2021 maakte hij zijn acteerdebuut in de bioscoopfilm De Grote Sinterklaasfilm: Trammelant in Spanje, waarin hij de rol van kasteelheer Jean Claude op zich nam. Het jaar daarop speelde hij opnieuw deze rol in de vervolgfilm De Grote Sinterklaasfilm: Gespuis in de speelgoedkluis. Voor de film nam Meiland samen met Okke Verberk, als hun personages Jean Claude en Party Piet Pablo, het nummer De Sint Stunt op; dit nummer diende als de titelsong voor de film.

Chateau Bijstand

In 2022 ging Meiland samen met zijn gezin bij wijze van experiment een maand op bijstandsniveau leven. Hiervoor betrokken ze een sociale huurwoning in Uithoorn. Hierbij zetten ze zich tevens in voor een goed doel, Stichting Babyspullen. Dit experiment werd van 14 maart 2022 t/m 16 mei 2022 op SBS6 uitgezonden als Chateau Bijstand.

Code Rosé

Code Rosé is een kleurrijk pension dat zich bevindt in Noordwijk aan zee. Dit bijzondere bed & breakfast is de nieuwste creatie van de Meiland-familie, met Martien Meiland als een van de prominente figuren. Het pension biedt een uniek zelfbedieningsconcept, waarbij gasten kunnen genieten van een comfortabel verblijf in kamers met verschillende kleurthema's. Elke ochtend wordt er een heerlijk ontbijt geserveerd door een van de Meilandjes, wat bijdraagt aan de huiselijke sfeer van Code Rosé.

De weg naar de opening van Code Rosé was niet zonder obstakels. De familie Meiland kreeg een dag voor de opening van het nieuwe pension te horen dat de gemeente geen vergunning verleende voor het nieuwe project. Dit leidde tot tranen bij Martien Meiland, die zich zorgen maakte over hoe ze hun gasten konden ontvangen. Ondanks deze tegenslag, bedacht de familie een tijdelijke oplossing waarbij Martien in de woonruimte van het pension trok om zo de reserveringen toch door te laten gaan.

Persoonlijk leven

Martien Meiland is bekend om zijn uitspraken zoals "Wijnen, wijnen, wijnen", "Wat goed!", "Ach, doe niet zo vervelend!", "Wat een gezeik!" en "Mij niet bellen!". In december 2019 lanceerde Meiland met zijn gezin een eigen wijncollectie, waarmee hij diverse prijzen in Frankrijk won.

Uit de kast

In zijn persoonlijke leven is Martien open over zijn seksualiteit en heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de LGBTQ+ gemeenschap in Nederland. Na 26 jaar huwelijk met Erica Renkema kwam het tot een scheiding toen Martien gevoelens kreeg voor mannen en zijn coming out bekend maakte. Ondanks hun scheiding, hertrouwde Martien in januari 2019 met Erica, wat veel aandacht heeft gekregen in de media.