Op donderdag heeft de Australische Senaat een baanbrekend wetsvoorstel aangenomen dat sociale media voor kinderen onder de zestien jaar verbiedt. Hiermee is Australië het eerste land ter wereld dat zo'n ingrijpende maatregel doorvoert.
Social media verboden voor jongeren
Het wetsvoorstel, dat al eerder door het Huis van Afgevaardigden werd goedgekeurd, heeft brede steun gekregen van zowel de regering als de oppositie. Sociale mediaplatforms zoals Facebook, Instagram en TikTok moeten nu maatregelen treffen om de leeftijd van hun gebruikers te verifiëren, zodat jongeren onder de 16 jaar geen toegang meer hebben tot deze platforms.
"Risico's voor de gezondheid van kinderen"
Premier Albanese verklaarde eerder dat "overmatig gebruik van sociale media grote risico’s met zich meebrengt voor de gezondheid van kinderen". Hij benadrukte dat de nieuwe wet een belangrijke stap is om deze risico’s te verkleinen.
Boetes tot 30 miljoen euro
Sociale mediabedrijven krijgen de taak om de leeftijd van hun gebruikers te verifiëren en waar nodig toegang voor jongeren te blokkeren. Als ze hier niet in slagen, kunnen ze geconfronteerd worden met een boete die kan oplopen tot 30 miljoen euro. Belangrijk is dat kinderen en ouders geen boetes riskeren als een kind probeert toegang te krijgen tot sociale media.
Lees ook
Kinderen in ziekenhuis door energiedrank, middelbare scholen eisen landelijk verbod
Jamal Ben Saddik gaat los tegen Rico Verhoeven op social media
Kritiek vanuit de techbedrijven
De reactie van sociale mediaplatforms was zoals verwacht negatief. Meta, het moederbedrijf van onder andere Facebook, uitte haar bezorgdheid over de haalbaarheid van het wetsvoorstel. Het bedrijf stelde dat "de regering te snel handelt zonder voldoende advies in te winnen over de praktische uitvoering van de wet." Meta en andere platformen wijzen op de technologische uitdagingen die komen kijken bij het vaststellen van de leeftijd van gebruikers.
Mensenrechten en de bescherming van kinderrechten
Naast de bezorgdheid van techbedrijven is er ook kritiek van mensenrechtenorganisaties die wijzen op de mogelijke inperking van kinderrechten. Deze organisaties benadrukken dat er andere manieren zijn om kinderen te beschermen tegen de negatieve effecten van sociale media, zoals het verplicht stellen van maatregelen tegen schadelijke of gevaarlijke content.
Brede steun onder de Australische bevolking
Ondanks de kritiek van zowel techbedrijven als mensenrechtenorganisaties, blijkt uit een recente peiling dat de maatregel breed wordt gesteund door de Australische bevolking. Zo'n 77 procent van de Australiërs staat achter het sociale mediaverbod voor jongeren onder de 16 jaar.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties