Ridouan Taghi en twee medeverdachten zijn dinsdag door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Er was zes keer de hoogst mogelijke straf geëist. De rechtbank is nog bezig met het voorlezen van het vonnis.
Forse straf voor kroongetuige Nabil B
Naast Taghi gaat het om zijn vermeende rechterhanden Saïd R. en Mario R. Kroongetuige Nabil B. kreeg tien jaar cel opgelegd. Hij kreeg strafvermindering in ruil voor de verklaringen die hij heeft afgelegd. De rechtbank oordeelde dat die verklaringen betrouwbaar waren.
In Marengo staan zeventien verdachten terecht, zij zijn allemaal veroordeeld. Het omvangrijke proces gaat over zes moorden en meerdere moordpogingen. De rechter stond bij aanvang van het vonnis stil bij de nabestaanden van deze slachtoffers. Ook benoemde hij de drie moorden die tijdens het proces plaatsvonden: de moord op de broer van de kroongetuige, zijn advocaat Derk Wiersum en vertrouwenspersoon Peter R. de Vries. "Dit alles geeft het proces een gitzwarte rand", aldus de voorzitter.
Arrestatie advocaten
Tijdens het proces zijn drie mensen vermoord. Ze maken officieel geen deel uit van Marengo, maar algemeen wordt aangenomen dat deze moorden te maken hebben met de verklaringen van kroongetuige Nabil B. Een week na de presentatie van de kroongetuige werd zijn broer doodgeschoten. In september 2019 werd advocaat Derk Wiersum, de advocaat van B., vermoord en in de zomer van 2021 werd Peter R. de Vries doodgeschoten. Hij trad op als vertrouwenspersoon van de kroongetuige.
Twee advocaten van hoofdverdachte Ridouan Taghi zijn gedurende het proces gearresteerd. Het gaat om zijn media-advocaat Youssef T., tevens neef van Taghi en Inez Weski. T. is begin 2023 veroordeeld tot 5,5 jaar cel. De strafzaak tegen Weski moet nog plaatsvinden, het is niet bekend wanneer.
Immens strafdossier
In totaal zijn er tijdens het proces 142 zittingsdagen geweest.
Hoeveel pagina's het strafdossier heeft, laat zich volgens de rechtbank lastig tellen, maar zeker is dat het om tienduizenden pagina's gaat.
De rechtbank is zes keer gewraakt. Dat wil zeggen dat advocaten geen vertrouwen meer hadden in de onafhankelijkheid van de rechters die de zaak behandelen. Alle wrakingen zijn afgewezen.
© ANP
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties