De Nationale Viering van de Bevrijding in Wageningen werd maandag ernstig verstoord toen activisten een rookbom gooiden richting premier Dick Schoof en zijn Poolse ambtgenoot Donald Tusk. Uit veiligheidsoverwegingen werden beide leiders direct door hun beveiligers van het podium gehaald.
Bekijk de beelden hieronder:
Terwijl kinderen, veteranen en artiesten stilstonden bij tachtig jaar vrijheid, werd het officiële programma meerdere keren onderbroken door pro-Palestijnse demonstranten. Zij joelden de Nederlandse premier uit, hielden rode kaarten omhoog en droegen Palestijnse sjaals om hun boodschap kracht bij te zetten. De verstoring escaleerde toen vlak voor het aansteken van het bevrijdingsvuur een rookbom vlak naast premier Tusk terechtkwam.
De beveiliging greep onmiddellijk in en haalde zowel Tusk als Schoof van het podium. Het incident trok niet alleen in Nederland de aandacht; ook in de Poolse media werd uitgebreid verslag gedaan van de gebeurtenis. Ondanks de spanningen keerden beide premiers kort daarna terug, ditmaal omringd door extra beveiliging, om alsnog samen het bevrijdingsvuur te ontsteken. Aansluitend volgde een optreden van de band RONDÉ.
Het bleef die dag niet bij deze verstoring. Eerder probeerden activisten ook al de toespraak van defensieminister Ruben Brekelmans te ontregelen. Enkele demonstranten klommen over een hek en riepen leuzen. Oud-militair Marco Kroon, aanwezig in het publiek, greep persoonlijk in. Beelden tonen hoe hij direct in actie kwam zodra hij de verstoring opmerkte. Volgens de politie zijn vijf personen aangehouden voor het verstoren van de openbare orde.
Premier Tusk had eerder op de dag de 5-mei-lezing verzorgd, waarin hij waarschuwde voor terugkerend oorlogsgeweld in Europa. "Meer dan tien jaar geleden hoopte ik dat herinneringen aan de misdaden van de Tweede Wereldoorlog het beste tegengif zouden zijn om kwaad in de toekomst te voorkomen. Maar dat was niet zo”, sprak hij. De Russische aanval op Oekraïne toont volgens hem aan hoe actueel die dreiging nog is.
Tusk onderstreepte het belang van saamhorigheid: "Solidariteit is het belangrijkste woord in mijn politieke vocabulaire.” Ook sprak hij waardering uit voor de Poolse soldaten die bijdroegen aan de bevrijding van Nederland: "We moeten weer zo sterk en dapper worden als de Poolse soldaten die tachtig jaar geleden hier vochten. Dat zijn we aan hen verschuldigd.”
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties