Werknemers met een minimumloon in een fulltime baan - vooral in sectoren als bouw, zorg en overheid - kunnen een flinke toename in hun nettoloon verwachten. Dit jaar zal het loon aanzienlijke stijgen, zo meldt salarisverwerker ADP's in het AD. De verhoging is het meest significant voor fulltimers op minimumloon.
De toename varieert flink per sector. Fulltimers op minimumloon in de bouwsector zien een toename van 205 euro netto per maand. In de metaal en techniek is dit zelfs 254 euro. Bij overheidsbanen en in de zorgsector is de stijging respectievelijk 112 en 116 euro. Deze verschillen komen voort uit de standaardwerkuren in elke sector.
Uren
Een opmerkelijk punt is de urennorm. Werknemers met 36-urige werkweken verdienden voorheen hetzelfde als hun 40-urige collega's. Dit jaar verandert dat, waardoor de loonstijgingen extra opvallen. Ook wie meer dan het minimum verdient profiteert. Werknemers met een modaal salaris in de bouwsector ontvangen nu 75 euro extra netto. Vergelijkbare stijgingen zijn er in andere sectoren zoals overheid, metaal, techniek, zorg en transport.
Belasting en kortingen
Ondanks een lichte stijging in het lage belastingtarief zorgt de toename van heffingskortingen toch voor hogere nettolonen. De algemene heffingskorting stijgt van 3070 naar 3362 euro en de arbeidskorting van 5052 naar 5532 euro. Deze kortingen verminderen naarmate het inkomen stijgt.
Cao-verhogingen
Deze salarisstijgingen zijn exclusief eventuele verhogingen volgens cao's. Ook reiskosten- en thuiswerkvergoedingen, die ook stijgen, zijn hier niet in meegerekend.
Een kanttekening: jongeren onder de 21 jaar zien mogelijk geen vooruitgang in hun nettoloon. Dit komt door de nieuwe verplichting tot pensioenafdracht vanaf 18 jaar, afhankelijk van de pensioenregeling bij de werkgever.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties