Het parket van West-Vlaanderen heeft een onderzoek geopend naar de YouTuber Nathan Vandergunst, beter bekend als Acid, vanwege het delen van vertrouwelijke gegevens in verband met een verkrachtingszaak in Leuven. In een recente video deelde Vandergunst de identiteit van de dader die door de rechtbank in Leuven schuldig werd bevonden aan v*rkrachting en seksuele aanranding. Het parket onderzoekt nu of Vandergunst strafbare feiten heeft gepleegd door deze informatie te verspreiden.
De zaak draait om een video die Vandergunst op zijn YouTube-kanaal plaatste, waarin hij herhaaldelijk de naam van de dader noemde. Het parket van West-Vlaanderen bevestigt dat het kennis heeft genomen van deze videoboodschap. "Er wordt nagegaan of er strafbare feiten zijn gepleegd," aldus de officiële verklaring. Het delen van de naam van de dader heeft in de samenleving veel ophef veroorzaakt, wat leidt tot verdere juridische stappen.
Nathan Vandergunst heeft in het verleden al te maken gehad met de wet. Iets meer dan een jaar geleden werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden, met uitstel van drie jaar. Dit kwam door het noemen van de namen van (ex-)leden van de zogenaamde Reuzegomgroep in een YouTube-video. De rechter oordeelde toen dat Vandergunst zich schuldig had gemaakt aan elektronische belaging. Het uitstel van de straf was belangrijk, omdat het betekent dat hij geen gevangenisstraf hoeft uit te zitten, zolang hij zich in de komende drie jaar aan de wet houdt. Mocht hij echter opnieuw veroordeeld worden, dan zal hij de straf in de Reuzegomzaak alsnog moeten uitzitten.
Bekijk de video hieronder:
Reactie van Vandergunst op de aanklacht
In de betreffende video reageert Vandergunst zelf op de mogelijke gevolgen van zijn acties. "Ik weet dat ik onder een voorwaardelijke celstraf sta, voor exact hetzelfde als wat ik hier nu doe," zegt hij. "Dat weet ik. Maar ik heb beslist, als ze mij nu drie maanden willen binnensteken omdat ik hetzelfde doe als vorige keer, dat ze maar doen." Hij voegt eraan toe dat hij zich niet schaamt voor zijn acties en dat hij vindt dat de informatie die hij deelt belangrijk is voor het publiek.
Ondertussen heeft het parket van Leuven een oproep gedaan voor kalmte in de zaak. "Gerechtelijke uitspraken kunnen sterke emoties oproepen en leiden tot maatschappelijke beroering, maar dit mag niet ontaarden in het ongenuanceerd en publiekelijk viseren van eender welke partij in de rechtszaak," aldus een woordvoerder van het parket. Bovendien benadrukt het parket dat het zonder toestemming bekendmaken van namen strafbaar kan zijn, wat in dit geval ook onderzocht wordt.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties