Bekende supermarktketen stopt vandaag met verkoop van sigaretten

Nieuws
Bekende supermarktketen stopt vandaag met verkoop van sigaretten
Nieuws

Bekende supermarktketen stopt vandaag met verkoop van sigaretten

Bekende supermarktketen stopt vandaag met verkoop van sigaretten

Albert Heijn neemt vandaag een opvallende stap door het verwijderen van sigaretten en andere rookwaren uit hun schappen. Deze beslissing zet de keten op één lijn met Lidl, die deze stap al twee jaar eerder zette. Met deze actie lopen beide supermarktketens vooruit op de nieuwe wetgeving die ingaat op 1 juli, waarbij supermarkten helemaal geen tabaksproducten meer mogen verkopen, zo meldt de NOS.

Vapeshops ruiken kansen

Tegenover het besluit van supermarkten staat een nieuwe trend bij vapeshops. Deze winkels, die normaal gespecialiseerd zijn in elektronische sigaretten, voegen nu juist traditionele tabaksproducten toe aan hun assortiment. Dit komt als reactie op het verbod op het verkopen van smaakstoffen voor e-sigaretten, wat een aanzienlijk deel van hun omzet beïnvloedt.

Emil 't Hart, voorzitter van de branchevereniging voor elektronische sigarettenverkopers, beschrijft de toevoeging van traditionele sigaretten aan hun aanbod als een moeilijke, bijna tegenstrijdige beslissing. Hij benadrukt dat veel ondernemers in deze sector eigenlijk tegen tabaksgebruik zijn en door de verkoop van e-sigaretten hopen rokers te helpen stoppen. Monique Kant van E-cig4u bevestigt deze sentimenten, maar wijst ook op de realiteit van de markt.

Klanten hamsteren smaakjes

De laatste dagen van het jaar zagen een opmerkelijke toename in klanten die smaakstoffen voor e-sigaretten insloegen. Dit duidt op een anticipatie op het aankomende verbod en een verandering in consumentengedrag.

Supermarkten nemen initiatief

Naast Albert Heijn en Lidl hebben ook andere supermarktketens zoals Jumbo, Plus en Aldi plannen om de verkoop van tabak te staken. Dit initiatief is een duidelijk teken van een verschuiving in de houding tegenover tabaksverkoop in Nederland.

De toekomst van tabaksverkoop Experts in de tabaksindustrie verwachten een significante verschuiving in de verkoop van tabaksproducten. Met supermarkten die uit de tabaksmarkt stappen, zal de verkoop waarschijnlijk verschuiven naar gespecialiseerde winkels.

Controverse 

Esther Croes, arts-epidemioloog bij Trimbos, is bezorg over de toegenomen verkoop van klassieke sigaretten in vapeshops. Ze bekritiseert deze stap als immoreel, omdat het tegenstrijdig lijkt met de eerder uitgesproken intentie om rokers te helpen stoppen. Philip Morris - een grote speler in de tabaksindustrie - ziet echter een positieve kant, waarbij tabaksspeciaalzaken klanten kunnen informeren over minder schadelijke alternatieven.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties