Femke Halsema wil om deze reden verkoop van cocaïne legaliseren

Nieuws
Femke Halsema wil om deze reden verkoop van cocaïne legaliseren
ANP
Nieuws

Femke Halsema wil om deze reden verkoop van cocaïne legaliseren

Femke Halsema wil om deze reden verkoop van cocaïne legaliseren
ANP

Verkoop en gebruik van cocaïne en andere drugs moeten niet langer strafbaar zijn. Dat zegt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in een interview in Het Financieele Dagblad (FD). Volgens de burgemeester is de strijd tegen drugs "pervers en contraproductief". Ze wil dat drugsmarkten gereguleerd worden, om het verdienmodel van gewetenloze criminelen onderuit te halen, zegt ze tegen het FD.

Een woordvoerder van Halsema laat weten dat ze niet pleit voor "onbezonnen legaliseren", maar voor regulering, waarbij drugshandel uit handen van criminelen wordt gehaald. Bijvoorbeeld zoals gebeurt bij het zogeheten wietexperiment, waarbij cannabis legaal aan coffeeshops wordt geleverd.

Het is niet de eerste keer dat Halsema pleit voor het legaliseren van drugs. Zo zei ze in oktober 2022, op een congres over georganiseerde misdaad, dat de war on drugs niet werkt. Ook toen sprak ze de hoop uit dat landen anders naar drugsgebruik gaan kijken en dat er een "alternatieve strategie" moet worden geformuleerd.

'Geen effect'

Begin deze maand waarschuwde de burgemeester in een opiniestuk in de Britse krant The Guardian dat Nederland het risico loopt een narcostaat te worden. "De opkomst van de wereldwijde drugshandel betekent dat we internationale oplossingen nodig hebben", schreef Halsema.

In het FD zegt ze donderdag dat er een markt is voor genotsmiddelen en dat honderden jaren van ontmoedigen en repressie "verdomd weinig" hebben uitgehaald. "Ongeveer 80 procent van onze politiecapaciteit gaat op aan drugsgerelateerde criminaliteit. In Nederland en België zijn de straatprijzen voor coke al jaren precies hetzelfde. Dus je kunt alleen maar vaststellen dat de ongelooflijke hoeveelheid inspanningen geen effect hebben op de markt."

Dealing with Drugs

Volgens Halsema is het beter om, in plaats van repressie, het verdienmodel van criminelen omver te werpen. "Ik maak deel uit van een groeiende groep wetenschappers en bestuurders die zegt dat de internationale strijd tegen drugs zulke perverse effecten heeft dat wij daar inmiddels meer last van hebben dan van de drugs zelf."

Vrijdag is in de Beurs van Berlage in Amsterdam de internationale conferentie Dealing with Drugs, over drugscriminaliteit en hoe de drugsmarkt gereguleerd kan worden. Halsema gaat daar in gesprek met burgemeesters uit andere landen.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties