Landelijk vuurwerkverbod gaat gebeuren: traditie stop mogelijk dit jaar al

Nieuws
Landelijk vuurwerkverbod gaat gebeuren: traditie stop mogelijk dit jaar al
Nieuws

Landelijk vuurwerkverbod gaat gebeuren: traditie stop mogelijk dit jaar al

Landelijk vuurwerkverbod gaat gebeuren: traditie stop mogelijk dit jaar al

Het vuurwerkverbod lijkt nu onvermijdelijk. Na de VVD heeft ook de partij NSC zich dinsdag bij de voorstanders van dit verbod gevoegd. Beide partijen hebben echter wel voorwaarden gesteld aan de invoering ervan. Het is nog niet volledig zeker dat het verbod al dit jaar van kracht zal zijn.

In Nederland is al veel vuurwerk verboden voor consumenten, maar een meerderheid in de Tweede Kamer wil nu ook andere soorten vuurwerk, zoals cakeboxen, sierpotten en grondbloemen, aan dat verbod toevoegen. Het wetsvoorstel, dat wordt ondersteund door GroenLinks, de PvdA en de Partij voor de Dieren, laat echter fop- en schertsvuurwerk, zoals sterretjes en trektouwtjes, buiten beschouwing; deze blijven dus wel toegestaan.

De oproep voor een algemeen vuurwerkverbod is de afgelopen jaren steeds luider geworden. Na de afgelopen jaarwisseling spraken onder andere de grote steden, de politie en ziekenhuizen zich uit voor een landelijk verbod. Steeds meer politieke partijen gaven hun steun aan deze oproep. Eind januari veranderde het CDA van standpunt, omdat "het zo niet door kan gaan". CDA-leider Henri Bontenbal verklaarde destijds: "We kunnen niet volhouden pal achter onze politiemensen, brandweermensen en zorgverleners te staan, maar één keer per jaar weg te kijken."

Voorstanders van verbod

De VVD voegde zich vorige week bij de voorstanders van het verbod, maar de partij stelde wel voorwaarden: er moet een goed handhavingsplan komen en compensatie voor ondernemers die hierdoor getroffen worden. Ook moet het voor verenigingen mogelijk blijven om lokaal vuurwerk af te steken. De SGP en CU hadden eerder al gepleit voor het toestaan van zulke lokale vuurwerkshows. NSC heeft dezelfde voorwaarden gesteld als de VVD.

Gemeenten steunen het voorstel, maar maken zich zorgen over de praktische uitvoering en handhaving. Het kabinet gaat de komende maanden werken aan de uitwerking van het verbod en de gestelde eisen. Of het verbod bij de komende jaarwisseling al van kracht zal zijn, is nog onzeker.

De gemeenten hebben in ieder geval hun steun uitgesproken voor het verbod, hoewel zij bezorgd zijn over de handhaafbaarheid en uitvoerbaarheid ervan. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) benadrukt dat het verbod "handhaafbaar en uitvoerbaar" moet zijn. Daarnaast willen gemeenten dat het verbod internationaal wordt afgestemd, en dat de kosten goed in kaart worden gebracht. Ze verwachten ook dat ze gecompenseerd worden voor de kosten die het verbod met zich meebrengt.

Het kabinet moet ook in gesprek met de vuurwerkbranche over de compensatie. Importeurs en verkopers van vuurwerk zouden naar verwachting tussen de 100 en 150 miljoen euro ontvangen als het verbod al bij de komende jaarwisseling ingaat. Als het verbod pas een jaar later van kracht wordt, schat staatssecretaris Chris Jansen van Milieu dat dit bedrag maximaal 50 miljoen euro zal zijn. De vuurwerkondernemers eisen echter een veel hogere compensatie. Leo Groeneveld, vuurwerkimporteur en woordvoerder van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland, noemde in Nieuwsuur een bedrag van maar liefst 895 miljoen euro.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties