Nederland gaat voedselpakketten droppen boven Gaza

Nieuws
Nederland gaat voedselpakketten droppen boven Gaza
Nieuws

Nederland gaat voedselpakketten droppen boven Gaza

Nederland gaat voedselpakketten droppen boven Gaza

Een C-130 transportvliegtuig van Defensie gaat deze week voedselpakketten afgooien boven de Gazastrook. Ook deze operatie wordt opnieuw gedaan met Jordanië, meldt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

"Er is een tekort aan alles in Gaza - hongersnood dreigt. Daarom droppen Nederland en Jordanië de komende dagen voedselpakketten langs de kustlijn. Tegelijk moet hulp via land sneller, beter en in grotere volumes Gaza bereiken", aldus de bewindsvrouw.

Bruins Slot was de afgelopen dagen in Egypte, de Palestijnse gebieden en Israël. Ze heeft in Israël onder meer aangedrongen op het toelaten van meer hulp tot Gaza. Die kuststrook wordt sinds oktober gebombardeerd door Israël, na een aanval van Hamas.

Ramadan

In een gesprek met haar Israëlische ambtgenoot Israel Katz heeft Bruins Slot herhaald tegen een groot militair offensief in Rafah in Zuid-Gaza te zijn. Ook heeft ze haar zorgen geuit over de spanningen op de Westoever waar extremistische Israëlische kolonisten veel geweld gebruiken tegen Palestijnen.

Ook zegt Bruins Slot dat de-escalatie "cruciaal" is met het oog op de islamitische vastenmaand (ramadan). "Gelovigen moeten de ruimte krijgen om hun heilige maand te vieren", verklaarde de minister op het sociale platform X.

Jordanië

Het toestel dat het voedsel gaat afgooien is inmiddels in Jordanië aangekomen, meldt Defensie. Begin februari dropte een Nederlandse C-130 hulpgoederen boven Gaza bestemd voor een Jordaans veldhospitaal. Dat gebeurde samen met een toestel van de Jordaanse luchtmacht.

Vliegtuigen van Jordanië, de Verenigde Staten, Frankrijk en Egypte hebben deze week ook al voedsel afgeworpen boven Gaza. Meer dan 2,3 miljoen mensen in Gaza zijn op de vlucht en er is een zeer groot tekort aan water, voedsel en medicijnen.

© ANP

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties