Oud-premier van Nederland overleden

Nieuws
Oud-premier van Nederland overleden
Nieuws

Oud-premier van Nederland overleden

Oud-premier van Nederland overleden

Dries van Agt, voormalig minister-president en boegbeeld van het CDA, is niet meer. Zijn overlijden werd bekendgemaakt door The Rights Forum, een organisatie die hem als erevoorzitter koesterde.

Drie kabinetten

Zijn tijd als premier van 1977 tot 1982 staat in het geheugen gegrift als een periode van belangrijke politieke ontwikkelingen. Onder zijn leiding zag Nederland drie verschillende kabinetten, te beginnen met Van Agt I, waarin hij samenwerkte met VVD-leider Wiegel. Gevolgd door Van Agt II, met PvdA-leider Den Uyl en D66-leider Terlouw aan zijn zijde.

Van Agt overleed maandag. Hij is inmiddels begraven.

Criticus

Eind 1982 nam Van Agt afscheid van de Haagse politiek en werd commissaris van de Koningin in Noord-Brabant. Vervolgens stapte hij over naar de Europese Unie en was EU-ambassadeur in Japan en de Verenigde Staten.

Terug in Nederland liet hij geregeld stevig van zich horen. Over de Haagse politiek, het CDA en zeker het lot van de Palestijnen als criticus van Israël. In 2009 nam hij het initiatief voor de oprichting van The Rights Forum, dat zich volgens de website "inzet voor een rechtvaardig en duurzaam Nederlands en Europees beleid ten aanzien van de kwestie-Palestina/Israël".

Slappe houding

Van Agt was fel gekant tegen de gedoogcoalitie in 2010 van VVD, CDA en PVV. 'Verwerpelijk' noemde hij de samenwerking met de PVV, omdat die het CDA zou verminken en besmeuren.

In 2017 was de maat voor Van Agt vol: hij stemde bij de Kamerverkiezingen van 2017 niet meer op zijn eigen partij. Hij kon niet meer leven met de slappe houding van het CDA in het Israëlisch-Palestijnse conflict. In 2021 zegde hij zijn lidmaatschap van de partij op.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties