Tim Hofman: Feyenoord probeerde mishandeling van scheidsrechter (21) te verbergen

Nieuws
Tim Hofman: Feyenoord probeerde mishandeling van scheidsrechter (21) te verbergen
Nieuws

Tim Hofman: Feyenoord probeerde mishandeling van scheidsrechter (21) te verbergen

Tim Hofman: Feyenoord probeerde mishandeling van scheidsrechter (21) te verbergen

Een medewerker van Feyenoord heeft afgelopen zomer geprobeerd een aangifte wegens mishandeling tegen twee leden van de harde kern van de club te verhinderen. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van het onderzoeksprogramma BOOS en NRC, gebaseerd op strafdossiers, berichten en gesprekken met betrokkenen.

Tim Hofman deelt schokkend nieuws over Feyenoord

In een nieuwe aflevering van het programma onderzoekt BNNVARA-journalist Tim Hofman de banden tussen Feyenoord en de harde kern van supporters. Hierin komt ook naar voren dat de politie de ongeregeldheden rond de club aanpakt “zoals we dat doen bij georganiseerde misdaad”.

Incident tijdens supporterstoernooi

Het incident waar het om gaat, vond afgelopen zomer plaats tijdens een supporterstoernooi in de Kuip. Een 21-jarige scheidsrechter werd mishandeld nadat hij een speler van de Rotterdam Radicals, een supportersgroep met banden met de harde kern, een rode kaart had gegeven. De scheidsrechter werd vervolgens tegen de grond geschopt en liep een hersenschudding en andere verwondingen op. Een medewerker van Feyenoord stelde voor om de zaak “buiten justitie om” op te lossen, maar het slachtoffer wees dit voorstel af. De twee verdachten, beiden lid van de harde kern, moeten zich binnenkort voor de rechter verantwoorden.

Harde kern al langer een probleem

Volgens BOOS en NRC kampt Feyenoord al jaren met problemen rondom de harde kern. "Uit het onderzoek blijkt dat de club hooligans faciliteert die betrokken zijn bij antisemitische, homofobe uitingen en doodsbedreigingen." Een bekend voorbeeld is een spandoek uit 2021 gericht tegen Steven Berghuis, die destijds van Feyenoord overstapte naar rivaal Ajax. Hoewel de club zich destijds distantieerde van het "kwetsende en bedreigende" spandoek, blijven hooligans volgens het onderzoek privileges houden. Zo zou een lid van de harde kern, ondanks een stadionverbod, toegang hebben tot een sleutel van De Kuip en zijn personen met een gebiedsverbod aanwezig geweest bij besloten clubfeesten.

Doodsbedreigingen aan prominente Rotterdammers

De harde kern wordt ook verantwoordelijk gehouden voor doodsbedreigingen aan prominente personen, waaronder oud-burgemeester Ahmed Aboutaleb en zijn dochter, een Rotterdamse wethouder, en een lid van de LHBTI-supportersgroep Roze Kameraden.“Vooral angst binnen de leiding maakt dat Feyenoord niet durft stevige maatregelen te nemen tegen de kleine minderheid die de club voortdurend in diskrediet brengt,” reageert Aboutaleb. Hij deed in 2022 aangifte van bedreigingen.

Burgemeester Schouten: “Dit moet worden aangepakt”

De huidige burgemeester van Rotterdam, Carola Schouten, veroordeelt de bedreigingen scherp. “De geschetste verwevenheid met bepaalde leden van de harde kern die zich hieraan schuldig maken, vinden wij onwenselijk. Het doet de club en ál haar supporters geen goed.” Schouten zegt snel in gesprek te gaan met Feyenoord en benadrukt dat dit soort praktijken aangepakt moeten worden.

Bekijk de volledige aflevering hieronder:

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties