Video: windmolen in Zeewolde knakt en richt ravage aan

Nieuws
Video: windmolen in Zeewolde knakt en richt ravage aan

Video: windmolen in Zeewolde knakt en richt ravage aan

Video: windmolen in Zeewolde knakt en richt ravage aan

Je zou zeggen dat energiebedrijven met de huidige woekerwinsten hun heilige windmolentjes goed onderhouden. Dat geldt niet voor deze energie-opwekker in Zeewolde, die vandaag door de wind uit het veld werd geblazen. Niemand raakte gewond, maar de schade is enorm.

Bekijk de beelden van de nasleep hieronder:

Geknakt in de wind

Volgens de Brandweer Flevoland liggen de brokstukken van de gehavende windmolen op de akker en tegen de Eemmeerdijk aan. Het gaat om de wieken, de rotor en een deel van de mast. Verkeer heeft overigens geen hinder van de geknakte windmolen ondervonden, maar het opruimen gaat nog wel even duren. Toch begint het aantal incidenten met windmolens nu wel érg op te vallen...

Is een windmolen echt duurzaam? 

Windturbines of windmolens wekken elektriciteit op zonder uitstoot te veroorzaken. Dit maakt ze een aantrekkelijke optie om de milieu-impact te verminderen. Bovendien is windenergie zeer betaalbaar in vergelijking met andere hernieuwbare bronnen zoals zonne-energie. Er zijn echter ook enkele nadelen verbonden aan windturbines die niet over het hoofd mogen worden gezien. Het eerste punt is dat, ondanks het feit dat het een hernieuwbare energiebron is, er tijdens de bouw nog steeds gebruik wordt gemaakt van niet-hernieuwbare hulpbronnen zoals staal en beton. Bovendien kan de eerste installatie relatief eenvoudig zijn, maar voor grootschaliger projecten is vaak een uitgebreide planning nodig die extra tijd en kosten met zich meebrengt. Een andere grote zorg rond windturbines is hun mogelijke effect op de plaatselijke fauna - het is bekend dat grote vogels zoals adelaars in botsing komen met turbinebladen, met verwondingen of de dood tot gevolg.

Ten slotte is er ook de mogelijkheid van geluidsoverlast als de turbines niet op de juiste afstand van woongebieden worden geplaatst - dit kan leiden tot klachten van omwonenden die toekomstige ontwikkelingsplannen kunnen belemmeren of zelfs kunnen resulteren in juridische stappen tegen ontwikkelaars of exploitanten.

 

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties