Keith Bakker, de Amerikaans-Nederlandse voormalige verslavingshulpverlener en mediapersoonlijkheid, is op 64-jarige leeftijd overleden. Verschillende media, waaronder De Telegraaf en het AD, melden dat hij overleed aan hartfalen, aldus bronnen uit zijn directe omgeving.
Bakker werd vooral bekend als ervaringsdeskundige in de verslavingszorg. Zijn eigen leven was lange tijd overschaduwd door drugsverslaving. Als zoon van een alcoholist kende hij de destructieve kracht van verslaving van dichtbij. Na zijn eigen verslaving overwonnen te hebben, richtte hij in 2004 afkickklinieken op in Amsterdam en Wassenaar. Zijn werk als hulpverlener en zijn verleden maakten hem een gewaardeerde figuur in de verslavingszorg, wat zijn bekendheid verder vergrootte.
Naast zijn werk als hulpverlener was Bakker ook een bekend gezicht op televisie. Hij verscheen regelmatig als verslavingsdeskundige in programma’s zoals Spuiten en Slikken van BNNVARA. In 2008 werd zijn leven beschreven in een boek, geschreven door Leon Verdonschot. Bakker speelde ook een rol in het NCRV-programma Family Matters, waar hij twee seizoenen lang gezinnen met verslaafde kinderen begeleidde.
In 2010 kwam er echter een abrupt einde aan zijn carrière als hulpverlener. Door een conflict met de verhuurder werd zijn afkickkliniek gesloten, en in 2011 werd het failliet verklaard. Rond deze tijd kwam Bakker in opspraak nadat hij werd beschuldigd van s*ksueel misbruik door cliënten van zijn kliniek. De beschuldigingen werden versterkt door een voormalige collega die zich in de Volkskrant achter de aanklachten schaarde.
Bakker werd gearresteerd en in de rechtszaal eiste het Openbaar Ministerie zeven jaar gevangenisstraf. In 2012 werd hij veroordeeld tot vijf jaar cel voor het verkrachten van drie cliënten die hij in zijn kliniek had behandeld. Bovendien werd hem een beroepsverbod van tien jaar opgelegd.
Na zijn vrijlating richtte Bakker verschillende stichtingen op die zich richtten op geestelijke hulp voor mannen die in de gevangenis zitten of zaten. Ondanks zijn veroordelingen en controverses bleef hij betrokken bij projecten die gericht waren op het ondersteunen van mensen in gevangenissen.
In 2019 werd Bakker opnieuw beschuldigd van een zedendelict, dit keer van s*ks met een minderjarige. Bakker beweerde dat het meisje meerderjarig was toen de s*ksuele relatie plaatsvond, maar de rechter geloofde deze verklaring niet. Na verplicht psychologisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum werd Bakker veroordeeld tot een celstraf van 4,5 jaar. In hoger beroep werd deze straf in 2022 verminderd tot 1,5 jaar, waarna hij zijn straf had uitgezeten en direct vrij kwam.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties