Willem Alexander en Maxima niet welkom in Kenia

Show & Tel
Willem Alexander en Maxima niet welkom in Kenia
Show & Tel

Willem Alexander en Maxima niet welkom in Kenia

Willem Alexander en Maxima niet welkom in Kenia

Het geplande staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Kenia blijft omstreden. Inmiddels hebben meer dan 22.000 Kenianen hun handtekening gezet onder een petitie waarin Nederland wordt opgeroepen het bezoek te annuleren of opnieuw te heroverwegen. Deze oproep komt te midden van zorgen over mensenrechtenschendingen in Kenia.

Gesprek met activisten op ministerie

Op het ministerie van Buitenlandse Zaken ontvingen mensenrechtenambassadeur Wim Geerts en de speciaal gezant voor de Hoorn van Afrika, Stijn Janssen, drie activisten die aandacht vroegen voor de mensenrechtensituatie in Kenia. Na afloop van het gesprek toonde deelnemer Joey Touwslager zich tevreden over de ontvangst, maar hij benadrukte dat er een belangrijk punt gemist wordt: de Nederlandse overheid spreekt zich niet voldoende uit over de misstanden in Kenia.

Schendingen blijven doorgaan

Vorig jaar juni braken er in acht Keniaanse steden rellen uit als gevolg van onvrede over werkloosheid, hoge inflatie en corruptie. De directe aanleiding voor de demonstraties was een belastingverhoging door president William Ruto. Bij confrontaties tussen de politie en demonstranten werden 44 jongeren gedood, en er worden nog steeds tientallen jongeren vermist. Beth Njeri, een van de activisten, benadrukt dat de schendingen nog altijd doorgaan: "Er zijn nog steeds ontvoeringen door de Keniaanse overheid, er worden nu nog 29 jongeren vermist. Mensen worden gemarteld."

Onvrede blijft groot in Kenia

Jaya Khamala, de vrouw van Joey Touwslager en een Keniaanse activiste, was ook aanwezig bij het gesprek en benadrukte dat de onvrede in Kenia onverminderd groot is, ondanks de belofte van president Ruto om politieke hervormingen door te voeren. "Gezondheidszorg en onderwijs zijn in Kenia onder de maat, de onderdrukking gaat gewoon door." De activisten verwachten dat de koning de onvrede tijdens zijn staatsbezoek niet kan ontgaan. Khamala: "De kans is groot dat ze in Kenia de straat op gaan."

Mensenrechtenambassadeur reist naar Kenia

Tijdens het gesprek gaf mensenrechtenambassadeur Wim Geerts aan dat hij in de komende weken naar Kenia zal afreizen om het bezoek verder voor te bereiden. Joey Touwslager gaf aan dat Geerts de mensenrechtenkwesties op verschillende manieren zal aankaarten, door onder andere contact te leggen met mensenrechtenorganisaties en Kenianen. Hoewel de koning zelf niet actief de mensenrechtenkwesties zal aankaarten tijdens zijn bezoek, hopen de activisten dat de ministers van Buitenlandse Zaken, Caspar Veldkamp, en van Handel, Reinette Klever, dit wel zullen doen.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties