Amsterdamse wint als eerste trans vrouw de titel Miss Nederland

Show & Tel
Amsterdamse wint als eerste trans vrouw de titel Miss Nederland
Show & Tel

Amsterdamse wint als eerste trans vrouw de titel Miss Nederland

Amsterdamse wint als eerste trans vrouw de titel Miss Nederland

Rikkie Kolle wint als eerste trans vrouw de titel Miss Nederland. De 22-jarige Amsterdamse nam de kroon en sjerp in ontvangst in het AFAS Theater in Leusden. Kolle deed al mee aan het televisieprogramma Hollands Next Top Model in 2018 en behaalde uiteindelijk de finale. Ze was de tweede transgender vrouw die aan het programma deelnam, nadat Loiza Lamers in 2015 had gewonnen.

Inspirerend en belangrijk

Deze verkiezing is inspirerend en belangrijk, zegt voorzitter Remke Verdegem van Transgender Netwerk Nederland zondag in een reactie. 'Wij feliciteren Rikkie natuurlijk met haar prachtige overwinning', laat Verdegem weten. 'Positieve rolmodellen kunnen je de kracht geven voor jezelf op te blijven komen. Rikkie laat zien hoe mooi én belangrijk het is om jezelf te zijn. We hopen dat zij met haar boodschap veel mensen zal inspireren.'

Ijzersterk verhaal

Voorafgaand aan de wedstrijd hebben alle kandidaten van Miss Nederland een intensieve training gevolgd. Tijdens de finale zei de jury: 'Zij heeft een ijzersterk verhaal met een duidelijke missie. De jury is ervan overtuigd dat de organisatie van Miss Nederland met veel plezier zal samenwerken met deze jonge vrouw.'

Transfobe reacties

Naast de gebruikelijke felicitaties zijn er op sociale media ook transfobe reacties te lezen. 'Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het mij helemaal niets doet', zei Kolle vorig jaar al over dat soort reacties in een interview met Robbert Rodenburg. En ook op de site van Miss Nederland schrijft zij dat zij als geen ander weet 'hoe het is om je alleen te voelen en niet omringd te zijn door alleen maar positieve gedachtes'. Ze stelt dat ze inmiddels sterker in haar schoenen staat en zich wil inzetten 'voor alle kleine Rikkie's die te maken krijgen met afwijzing uit hun familie, hun transitie naar de persoon die zij verlangen te zijn'.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties