Natuurgek Freek Vonk neemt het niet alleen op voor parasieten die zich in zijn been hebben genesteld: gisteren verscheen er een lang bericht op zijn Social Media nadat er een haai werd afgeslacht aan de kust van Egypte toen deze een zwemmer doodde.
Geen monsters
Freek begint ermee dat de beelden die rondgaan op het internet 'afschuwelijk en hartverscheurend' zijn. Toch neemt hij het ook op voor de koudbloedige zwemmers. Volgens Vonk: 'Het aantal mensen dat elk jaar overlijdt door een aanval van een haai, is op slechts één of soms twee handen te tellen. Even ter vergelijking, er gaan wereldwijd elk jaar meer mensen dood door aanvallen van honden. Hoe verdrietig dit incident ook is, haaien zijn in elk geval niet de bloeddorstige monsters zoals ze vaak worden gezien. En mensen behoren ook zeker niet tot hun vaste dieet. Er zwemmen elke dag miljoenen mensen in zee, zonder dat er iets gebeurt.'
Doodzonde
Freek vertelt dat wij als mensen juist minder te vrezen hebben van haaien dan andersom, want 'haaienpopulaties staan onder gigantische druk door klimaatverandering, milieuvervuiling, bijvangst en de jacht op haaienvinnen. Een derde van alle haaiensoorten wereldwijd wordt met uitsterven bedreigd, en elk jaar worden er meer dan 100 miljoen (!) haaien door mensen gedood. Dat zijn meer dan een kwart miljoen haaien per dag. En dat is doodzonde. Want haaien zijn adembenemende en prachtige dieren.
Extreem belangrijk
Hij vervolgt: 'Bovendien zijn ze extreem belangrijk. Het zijn namelijk prooien, toproofdieren én aaseters. Ze vormen essentiële schakels in talloze voedselketens. Kortom: andere zeebewoners hebben haaien nodig. En wij ook. Ze zijn extreem belangrijk voor een gezonde oceaan, en daarmee dus ook voor ons mensen. Ze zorgen voor een cruciale balans in de oceaan. Dit moeten we echt niet vergeten. We moeten haaien koesteren in plaats van verafschuwen, en beseffen dat dit soort aanvallen – hoe triest ook – echt extreem zeldzaam zijn.'
Medeleven
Freek maakt wel nog even duidelijk hoe zeer hij meeleeft met de getroffen familie, maar verzekert zijn publiek er van dat ze vooral niet bang hoeven te zijn voor de oceaan na zo'n one in a million voorgeval.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties