Kabinet wil het woord 'moeder' schrappen uit bevolkingsregister, gaat voor genderneutrale term

Show & Tel
Kabinet wil het woord 'moeder' schrappen uit bevolkingsregister, gaat voor genderneutrale term
Show & Tel

Kabinet wil het woord 'moeder' schrappen uit bevolkingsregister, gaat voor genderneutrale term

Kabinet wil het woord 'moeder' schrappen uit bevolkingsregister, gaat voor genderneutrale term

Het kabinet wil in het bevolkingsregister het woord ’moeder’ vervangen door de term ’ouder uit wie het kind is geboren’. De orthodox-christelijke SGP is razend: eerder zei het kabinet namelijk zelf dat zo’n aanpassing 'niet wenselijk' is. Ook op X ontstaat er een ware tegenbeweging, waarbij mensen beweren 'deze woke-waanzin' spuugzat te zijn.

De wereld is constant in beweging en dat betekent dat ook ons taalgebruik verandert. Wat schijnbaar net zo fluïde is als onze taal, zijn onze 'moeders'. Die kunnen momenteel ook beschikken over een ringbaardje en een ferm klokkenspel. Maar waar sommigen de regenboogvlag uithangen nu onzijdige termen en genderneutrale voornaamsworden als 'hen' en 'die' genormaliseerd zijn, vinden anderen dit 'woke-gedram' verwerpelijk.

SGP is boos

Zo is SGP boos over het besluit. SGP-kamerlid André Flach kaart aan dat een ‘uiterst gevoelige wijziging’ door het kabinet wordt ‘weggemoffeld’. Wat Flach daarmee bedoelt? De wijziging van het woord ‘moeder’ valt onder een verzamelwet. Een wet waarmee meerdere wijzigingen in bestaande wetten kunnen worden gedaan. In dit geval worden vooral verschrijvingen, gebreken of onjuiste verwijzingen in wetten veranderd.

Kabinet van gedachten veranderd

In 2022 werd aan het besluit burgelijke stand een eerste wijziging gedaan, bedoeld voor transgender personen die een kind krijgen. Zo iemand heeft mogelijk nog de biologische geslachtskenmerken van een vrouw, maar staat als man geregistreerd. Of deze persoon had voorheen de vrouwelijke geslachtskenmerken, maar heeft inmiddels operaties ondergaan.

De aanpassing zorgde ervoor dat er op de geboorteakte dan ‘ouder uit wie het kind is geboren’ stond. Toenmalig minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) concludeerde destijds dat het afstammingsrecht niet verder aangepast hoefde te worden. Dit omdat volgens hem 'de ouder uit wie het kind geboren wordt', in vrijwel alle gevallen een vrouw is. Maar daar lijkt het kabinet nu van terug te komen. Het pleit nu voor een 'sekseneutrale terminologie’ in de Wet basisregistratie.

Hoop kritiek

Op X is de pleuris uitgebroken. "Ieder mens heeft of had een moeder. Hoe krankjorum moet je zijn om de eretitel van de vrouw die jou het leven geschonken heeft, te willen vervangen voor 'ouder uit wie het kind is geboren’? Dit ideologische gedram van activistische ambtenaren moet zsm stoppen", schrijft iemand.

Een ander: "Moedermelk, moederkoek, moederdag, moederliefde, moederschap etc etc etc.. Zonder moeders flikkert alles in elkaar. Stop deze Woke waanzin."

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties