Pieter Omtzigt laat formatie klappen: geen kabinet met Geert Wilders

Nieuws
Pieter Omtzigt laat formatie klappen: geen kabinet met Geert Wilders
Nieuws

Pieter Omtzigt laat formatie klappen: geen kabinet met Geert Wilders

Pieter Omtzigt laat formatie klappen: geen kabinet met Geert Wilders

Pieter Omtzigt, aanvoerder van de NSC, maakt een opmerkelijke move door zich terug te trekken uit de lopende formatiegesprekken. De ambitie om een regeringscoalitie te vormen met PVV, VVD, NSC en BBB lijkt hiermee voor nu van de baan. De beslissing viel op de avond van 6 februari, een moment waarop de gesprekken in een fase waren beland die door velen als cruciaal en ingewikkeld werd beschouwd. Omtzigt voelt er niets voor om de dialoog voort te zetten.

Diep geschokt

De aanleiding voor deze stap is een reeks van ongeveer twintig brieven, waarin de ministeries inzage geven in hun financiële situatie. Deze deels vertrouwelijke informatie heeft Omtzigt naar eigen zeggen diep geschokt. In een bericht aan zijn partijleden uit hij zijn bezorgdheid: "NSC stelt vast dat we sinds vandaag met andere financiële verwachtingen voor de komende jaren zitten." Hij benadrukt dat het maken van onrealistische beloftes aan de Nederlandse bevolking tegen de principes van NSC ingaat.

 Constructieve steun blijft een optie

Interessant is dat deze financiële gegevens al een week bekend waren bij de formerende partijen, ontvangen tussen 23 en 31 januari. Toch is het nu dat Omtzigt besluit de handdoek in de ring te gooien voor een meerderheidskabinet met de huidige partijen. Hij staat open voor andere vormen van samenwerking, zoals constructieve steun aan een minderheidskabinet of een breed extraparlementair kabinet, maar voor nu beschouwt hij de rol van NSC in deze formatieronde als beëindigd.

Verslag Tweede Kamer

Deze week moet informateur Plasterk zijn eindverslag schrijven voor de voorzitter van de Tweede Kamer. De Kamer kan daarna een debat houden over de gesprekken tot nu toe en hoe nu verder.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties