Maarten van Rossem

Maarten van Rossem, geboren op 24 oktober 1943 in Zeist, is een prominente figuur in de Nederlandse academische en mediawereld. Hij is een historicus, presentator, schrijver en emeritus hoogleraar, gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten. Van Rossem is regelmatig te zien in televisie-uitzendingen als expert op het gebied van Amerikaanse zaken. Hij houdt ook regelmatig lezingen over diverse maatschappelijke thema's. Sinds 2008 heeft hij zijn eigen opinieblad, de Maarten!, en sinds 2020 heeft hij zijn eigen podcast waarin hij de actualiteiten doorneemt en specifieke thema's behandelt.

Levensloop

Van Rossem komt uit het patriciërsgeslacht Van Rossem. Hij groeide op in Wageningen als oudste in een gezin met drie kinderen. Zijn vader, Gerard van Rossem, was een entomoloog en kunstenaar. Van Rossem had een moeilijke jeugd, gekenmerkt door veel ruzies thuis en pesten op school. Hij ontmoette zijn vrouw, Winnie Robijns, op een studentenfeest. Ze trouwden in 1969 en hebben samen een zoon en een dochter.

Loopbaan

Van Rossem studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht na het behalen van zijn gymnasiumdiploma in Wageningen. Hij werd wetenschappelijk medewerker en promoveerde in 1983 op het proefschrift "Het radicale temperament. De dubbele politieke bekering van een generatie Amerikaanse intellectuelen (1934-1953)". Van 1997 tot 2008 was Van Rossem bijzonder hoogleraar Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Na zijn pensionering in 2008 bleef hij nog tot 2010 verbonden aan de Universiteit Utrecht voor het verzorgen van onderwijsmodules.

Televisiecarrière

Maarten van Rossem is een bekend gezicht op de Nederlandse televisie. Hij is een frequente gast bij diverse talkshows en heeft verschillende programma's gepresenteerd. Zijn eerste televisieoptreden was in 1984, waar hij sprak over de Amerikaanse verkiezingen. Van Rossem heeft ook samengewerkt met Theo van Gogh en presenteerde in 2006 de universiteitsquiz UQ2006 van de VPRO. Sinds 2012 is hij eenmansjurylid in de NCRV-kennisquiz De Slimste Mens.

Politieke betrokkenheid

Van Rossem heeft zich ook op het politieke toneel begeven. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 was hij in Utrecht lijstduwer voor de PvdA. Hoewel hij genoeg stemmen kreeg voor een voorkeurszetel, stond hij deze af. Hij stond ook op de lijst voor de PvdA tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2012.

Maarten! Magazine

Sinds 2008 heeft Van Rossem zijn eigen opinieblad, genaamd Maarten!. Het blad begon als een eenmalige uitgave, maar werd zo populair dat het nu elke twee maanden verschijnt. Het blad bevat informatieve en opiniërende artikelen en interviews over een breed scala aan onderwerpen.

Podcast

De podcast van Maarten van Rossem, simpelweg getiteld "Maarten van Rossem - De Podcast", is een boeiende bron van inzicht en commentaar op zowel actuele gebeurtenissen als historische onderwerpen. Samen met Tom Jessen, een bekende Nederlandse radio- en televisiepresentator, bespreekt Van Rossem een breed scala aan onderwerpen, variërend van het laatste nieuws tot diepgaande analyses van historische gebeurtenissen.