Maarten van Rossem over slavernijexcuses: 'Complete lulkoek!'

Nieuws
Maarten van Rossem over slavernijexcuses: 'Complete lulkoek!'
Nieuws

Maarten van Rossem over slavernijexcuses: 'Complete lulkoek!'

Maarten van Rossem over slavernijexcuses: 'Complete lulkoek!'

Koning Willem-Alexander bood afgelopen zaterdag zijn verontschuldigingen aan voor de rol van Nederland in het duistere tijdperk van slavernij. Maarten van Rossem, de man met meningen waar menig mens van opkijkt, noemt deze daad echter "overbodig".

'Politiek correct'

Volgens de hoogbejaarde historicus is het aanbieden van excuses voor daden die men zelf niet heeft begaan, die zich bovendien eeuwen geleden hebben afgespeeld in een totaal andere wereld volgens andere principes, niet meer dan een vervelende politiek correcte gewoonte. De alwetende historicus sprak deze woorden in de populaire talkshow Renze Op Zondag.

"Als het een punt van zorg is, begrijp ik dat best. Maar in de hedendaagse wereld zou men moeten streven naar situaties waarin slavernij-achtige praktijken niet voorkomen", zo vervolgde het scherpzinnige jurylid van de befaamde NPO 2-kennisquiz De Slimste Mens, dat eerder al bedenkelijke kanttekeningen had geplaatst bij mogelijk te maken slavernijexcuses. Van Rossem illustreerde zijn standpunt met het voorbeeld van Nederland's deelname aan het Wereldkampioenschap voetbal in Qatar, ondanks de erbarmelijke omstandigheden voor arbeidsmigranten aldaar. "Er is weliswaar iets over gezegd, maar dat weerhield ons er niet van om te gaan voetballen."

Oranjes zijn slachtoffer

De geleerde Van Rossem betoogde dat de Oranjes destijds slachtoffers waren van de heersende normen en waarden. "Het is niet wenselijk om een gewoonte te maken van verontschuldigingen voor zaken waar men niets mee te maken heeft gehad."

Advocaat Peter Schouten en muziekjournalist en presentator Leo Blokhuis, beide aanwezig in Renze Op Zondag, waren het oneens met Van Rossem's visie. Blokhuis vroeg de historicus of hij het gejuich hoorde van mensen bij de Nationale Herdenking Slavernijverleden na de koninklijke excuses. "Het betekende ontzettend veel voor de aanwezigen", verklaarde de muzikale kenner. "Maar dat doet niets af aan de hypocriete aard van verontschuldigingen voor daden die men niet heeft begaan", reageerde Van Rossem nuchter.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties