Dit betaal je vanaf vandaag voor een pakje sigaretten

Nieuws
Dit betaal je vanaf vandaag voor een pakje sigaretten
© BSR Agency
Nieuws

Dit betaal je vanaf vandaag voor een pakje sigaretten

Dit betaal je vanaf vandaag voor een pakje sigaretten
© BSR Agency

Paffen en dampen is vanaf 1 april weer een stukje duurder geworden. De overheid verhoogt de accijns vanaf vandaag met een significant bedrag, in de hoop dat men massaal gaat stoppen.

De roker is de klos

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) over de verhoging: "We weten uit onderzoek dat 80 procent van alle rokers wil stoppen. Die mensen willen we zoveel mogelijk steunen om er nu ook echt mee op te houden. Enerzijds met de forse prijsverhogingen dit jaar en volgend jaar. Anderzijds met goede stophulp, minder verkooppunten en een verdere beperking van de plekken waar je mag roken, zodat mensen minder in de verleiding komen om weer te beginnen met roken."

Zoveel accijns komt erbij

De accijns op tabak gaat vandaag met 1,22 euro omhoog, waarmee een pakje sigaretten met twintig stuks gemiddeld 9 euro gaat kosten. Daar houdt het overigens niet op, want over 12 maanden komt er nóg eens 1,22 accijns bij, waarmee we de grens van 10 euro per pakje passeren. Wel is het zo dat leveranciers tot 1 juni de oude voorraad mogen verkopen, dus niet alles schiet meteen in prijs omhoog.

Zoveel wordt er in Nederland gerookt

Na 1 juni is het echter verboden om nog oude voorraad aan te bieden. "Vanaf dan is die mogelijkheid afgelopen en moet alles de nieuwe prijs hebben", laat een woordvoerder weten. De verhoging van de tabaksbelasting komt voort uit het regeerakkoord, waar men zich als doel heeft gesteld dat in 2040 geen enkele jongere meer begint met roken. Vorig jaar rookte 18,9 procent van de 18-plussers nog.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties