Elon Musk reageert op beschuldigingen na 'opmerkelijke groet' (FOTO)

Nieuws
Elon Musk reageert op beschuldigingen na 'opmerkelijke groet' (FOTO)
Nieuws

Elon Musk reageert op beschuldigingen na 'opmerkelijke groet' (FOTO)

Elon Musk reageert op beschuldigingen na 'opmerkelijke groet' (FOTO)

Elon Musk heeft gereageerd op de opschudding die ontstond rondom een gebaar dat hij maakte tijdens een korte toespraak in de Capitol One Arena. Het moment zorgde voor verontwaardiging toen Musk zijn handen op een manier bewoog die door sommige critici werd vergeleken met de beruchte Hitlergroet. In zijn reactie op social media (X) sprak Musk zich uit over de heisa en de voortdurende vergelijkingen met de dictator.

Het omstreden gebaar

Tijdens zijn toespraak in de Capitol One Arena wilde Musk zijn dankbaarheid uitspreken naar de aanwezige Trump-aanhangers. “Dit is hoe een overwinning aanvoelt,” zei hij, en vervolgde: “Verkiezingen komen en gaan, maar deze was echt belangrijk. Ik wil jullie daar echt voor bedanken.” Na deze woorden bracht hij het gebaar waarover veel discussie ontstond. Musk legde zijn rechterhand op zijn borst en stak vervolgens twee keer zijn arm uit naar het publiek. “Mijn hart gaat naar jullie allemaal. Dankzij jullie is de toekomst van de mensheid verzekerd,” voegde hij toe.

Wat bedoelde Trump met de groet? 

Het gebaar werd snel opgepikt door zijn tegenstanders, die het onmiddellijk associeerden met de Hitlergroet. Historica Ruth Ben-Ghiat van de New York University was een van de eerste die zich in de discussie mengde. Ze noemde het “duidelijk een nazigroet, en nog een zeer oorlogszuchtige ook.”

Verdraaiing van de waarheid?

Fans van Musk en andere sympathisanten stonden echter pal achter de Tesla-topman. Zij beschuldigden de critici ervan de waarheid te verdraaien. “Linkse aanhangers tonen de beelden, maar knippen toevallig de hartpassage eruit. Hij heeft hier gewoon iedereen bedankt,” reageerden ze. Volgens deze groep was er geen sprake van een symbolische groet van enige politieke betekenis, maar slechts van een uiting van dankbaarheid.

Bekijk de video hieronder:

"Onhandige poging tot contact"

Een andere geschiedenisprofessor, Aaron Astor van het Maryville College in Tennessee, steunde deze interpretatie. Hij suggereerde dat Musk’s gebaar juist een onhandige poging tot contact maken was van iemand die wellicht sociaal ongemakkelijk is. Astor verwees naar het feit dat Musk drie jaar geleden zelf aangaf het Asperger-syndroom te hebben, een aandoening die soms gepaard gaat met sociale moeilijkheden.

Musk’s reactie op de controverse

Elon Musk zelf liet zich niet veel uit over de kritiek, maar reageerde duidelijk op de heisa via social media. Hij vond de voortdurende Hitler-vergelijkingen absurd. “Om eerlijk te zijn: hun vuile trucjes zijn aan verbetering toe. De ‘Iedereen is Hitler’-aanval is zo vermoeiend,” schreef Musk op X, waarmee hij de beschuldigingen afwees.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties