Het Openbaar Ministerie (OM) heeft naar voren gebracht dat Ridouan Taghi via zijn advocaat Inez Weski meer dan 8000 berichten heeft uitgewisseld met zijn oudste zoon en andere contacten. Deze communicatie vond plaats terwijl Taghi zich in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught bevond. Volgens het OM hadden de berichten te maken met het voortzetten van Taghi's criminele activiteiten, waaronder de handel in drugs.
Tussen advocaat en cliënt
De berichten die tussen Taghi en zijn contacten werden uitgewisseld, werden voornamelijk verstuurd via een versleutelde communicatiedienst. Weski had ook zo'n telefoon in haar bezit, waarmee ze met Taghi’s oudste zoon in contact stond. Het OM benadrukt dat er geen aanwijzingen zijn dat Weski betrokken was bij het doorgeven van opdrachten voor geweld. Volgens de officier van justitie zou Weski mogelijk een grens hebben getrokken op dit punt: "Wellicht lag daar ook voor haar een grens."
Strafzaak tegen Weski
Vandaag begon in de rechtbank in Rotterdam de eerste zitting in de strafzaak tegen Inez Weski. Ze wordt verdacht van deelname aan de criminele organisatie van haar voormalige cliënt, Ridouan Taghi. Taghi, die zich in de EBI bevindt, heeft alleen toegang tot zijn raadslieden om te communiceren. Het OM stelt dat Weski via haar berichten de criminele organisatie van Taghi heeft ondersteund.
Lees ook
Advocaat Bigidagoe komt met eerste reactie
Taghi krijgt na zes jaar straf te horen in Marengo-proces
Was Weski gedwongen?
Waarom Weski deze berichten zou hebben doorgegeven, blijft onduidelijk. De officier van justitie gaf aan dat het mogelijk is dat Weski onder dwang of dreiging heeft gehandeld: "Wij houden er nog steeds rekening mee dat zij heeft gehandeld onder dwang of dreiging," aldus de officier in de rechtbank.
Chatberichten via Sky ECC
De verdenkingen tegen Weski kwamen aan het licht in 2022, toen het OM een grote hoeveelheid chatberichten onderschepte van de versleutelde berichtenservice Sky ECC. Weski had zo'n apparaat om veilig te communiceren met de zoon van Taghi. Uit de onderschepte berichten bleek dat de communicatie tussen vader en zoon onder andere ging over betalingen, drugs en het overdragen van criminele kennis. Zo werd er zelfs gesproken over de boekhouding van de criminele organisatie.
Weski zwijgt: beroepsgeheim als reden
Weski heeft zich in de rechtszaal niet uitgelaten over de beschuldigingen. De 69-jarige advocaat, die vandaag niet aanwezig was, verklaarde in een brief aan de rechtbank dat ze vanwege haar beroepsgeheim niet in de zaak kan verklaren. Volgens haar is de communicatie tussen advocaat en cliënt strikt vertrouwelijk, en kan ze dan ook niets zeggen. "Zij verschuilt zich ten onrechte achter haar toga", zei de officier van justitie. "Het verschoningsrecht is bedoeld ter bescherming van de cliënt, niet ter bescherming van de advocaat zelf."
Vertragingen in het proces en gerechtelijke procedures
In haar brief benadrukte Weski dat ze het recht heeft om te zwijgen vanwege haar beroepsgeheim. Ze reageerde ook op de voortdurende juridische procedures, waaronder de inbeslagname van gegevens die onder haar geheimhouding zouden vallen. Weski wees er ook op dat er een indruk is gewekt dat de verdediging het proces zou vertragen, iets wat ze categorisch ontkent: "De indruk wordt gewekt dat de verdediging het proces onnodig vertraagt. Dat is volgens mij absoluut niet waar."
Opsluiting en detentie
Weski, die meer dan een maand vastzat, gaf in haar brief aan dat ze zelfs enige tijd in de "atoombunker" van Kamp Zeist was gedetineerd. Ze vroeg om opheldering over haar detentie en riep de rechtbank op tot rechtvaardigheid en begrip.
Respect voor lange carrière van Weski
Geert-Jan Knoops, een van de advocaten van Inez Weski, benadrukte in de rechtszaal dat Weski gedurende 45 jaar de rechtsstaat heeft gediend en daarvoor respect verdient. Hij stelde dat druk op de verdediging, vanwege het verlangen om de waarheid te achterhalen, niet recht doet aan haar positie als advocaat: "Druk zetten op de verdediging omdat we allemaal willen weten hoe het zit, doet geen recht aan haar positie," zei Knoops.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties