Bedrijf Elon Musk plaatst met succes hersenimplantaat in mens

Show & Tel
Bedrijf Elon Musk plaatst met succes hersenimplantaat in mens
Show & Tel

Bedrijf Elon Musk plaatst met succes hersenimplantaat in mens

Bedrijf Elon Musk plaatst met succes hersenimplantaat in mens

Neuralink, een bedrijf van Elon Musk, heeft een chip geplaatst in de hersenpan van een mens. Dat meldt de miljardair op zijn mediaplatform 'X'. Het is niet voor het eerst dat een bedrijf dit voor elkaar krijgt, maar voor Neuralink is het een primeur.

Op mensen experimenteren

Het bedrijf ontwikkelt technologie waarmee onder meer verlamde mensen kunnen communiceren met computers. Zo zou iemand berichten kunnen typen door enkel aan de woorden te denken en is het mogelijk om zonder de klik van 'n muis een programma te openen. Vorig jaar kreeg Neuralink toestemming in de VS om te experimenteren op de mens.

Veelbelovend

Details over de nieuwste proef zijn nog niet bekendgemaakt. Volgens Musk laten de eerste resultaten een "veelbelovende neuronenpiek" zien. Het implantaat werd gisteren aangebracht bij een gewillige patiënt.

Aap op computer

Neuralink testte voorheen op dieren. Twee jaar geleden publiceerde ze een video waarin een aap het computerspel Pong speelt. De aap in kwestie kan het pingpongballetje zonder controller verplaatsen en bedient het spel puur met zijn hersenen.

Handdruk met robotarm

Het concept van het bedrijf van Musk is niet nieuw. Andere bedrijven werken al langer aan een zogenoemde brain-computer interface.

Zo wist het bedrijf Blackrock Neurotech eerder al twee implantaten te plaatsen bij een patiënt die verlamd is vanaf zijn borst na een auto-ongeluk. Met behulp van deze implantaten schudde hij in 2016 de hand van Obama, doordat de apparaatjes in zijn hersenen een robotarm aansturen.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties