Maar liefst zeventien mensen moesten een interactie met een slang bekopen met de dood tijdens een AD-interview met Freek Vonk. De bioloog is hier erg van onder de indruk en hoopt dit in de toekomst te kunnen voorkomen.
Freek Vonk is natuurlijk bekend van zijn televisieshow 'Freeks Wilde Wereld', maar is daarnaast ook actief als wetenschapper. Zo werkt hij nauw samen met het Naturalis in leiden. Momenteel houdt hij zich voornamelijk bezig met slangengif. "Ons onderzoek richt zich op het beter begrijpen van de chemische samenstelling van slangengif en op de nieuwe behandelingen van slangenbeten,'' aldus de dierenvriend.
Zeventien doden
Zo'n onderzoek is cruciaal, vertelt Freek in het een interview met AD-magazine Mezza. "Heb je enige idee hoeveel mensen jaarlijks overlijden aan een slangenbeet?" De interviewster in kwestie doet een wilde gok: "Eh, 50.000?" Freek verdrievoudigt de boel: "Nee, zo'n 150.000. Dat betekent dat tijdens dit interview al weer pakweg zeventien mensen zijn overleden."
Letsel
Die langgerekte vlegels richting dus flink wat schade aan: zeventien doden tijdens zo'n kort babbeltje met Freek. Dat is niet niks! “En dan heb ik het nog niet eens over de mensen die het wél overleven, maar blijvend letsel oplopen aan organen, ledematen, zenuwen en ogen. Slangenbeten zijn een oorzaak en gevolg van armoede. De meeste slachtoffers wonen ver van de bewoonde wereld.”
Varaan
Het is Freeks missie om het hoge aantal te verminderen of hopelijk zelfs te voorkomen. Daarom werkt hij aan een oplossing. Is professor Vonk zelf eigenlijk bang voor een beet? Hij heeft thuis namelijk een varaan rondlopen: de enige echte Johan. Freek heeft gelukkig goed vertrouwen in zijn kameraad: "Ik ken hem nu al zo lang, hij zou me nooit bijten."
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties