Trans vrouw Rikkie Kollé wil namens Nederland Miss Universe worden

Show & Tel
Trans vrouw Rikkie Kollé wil namens Nederland Miss Universe worden
Show & Tel

Trans vrouw Rikkie Kollé wil namens Nederland Miss Universe worden

Trans vrouw Rikkie Kollé wil namens Nederland Miss Universe worden

Rikkie Kollé is van plan heel wat kroontjes te verzamelen. Afgelopen juli won zij als eerste transvrouw de titel 'Miss Nederland'. Maar Rikkie is nu grotere plannen aan het bekokstoven. Ze wil namelijk namens Nederland 'Miss Universe' worden.

Regenboog

Deze wereldwijde beauty-competitie gaat plaatsvinden in El Salvador. RIkkie weet al precies hoe ze daar de jury gaat inpakken, namelijk door zichzelf volledig uit te pakken. Een onderdeel van de verkiezing is dat de deelneemsters een kostuum aantrekken dat hun afkomst representeert.

Rikkie gaat daarom het podium betreden in een soort tulpen-tenue. "De tulp is gesloten aan het begin, en die ontpopt zich eigenlijk en valt open tot een hele mooie regenboogtulp. En dat is eigenlijk een beetje hoe het is gegaan in mijn leven."

Jeugd

Rikkie had naar eigen zeggen geen makkelijke jeugd. Rik was namelijk in het verkeerde lijf geboren. "In de klas was Rik ineens Rikkie. Ik snap dat het voor klasgenoten wennen was. Ik was voor mijn gevoel ook de enige transgender in Den Helder. Dat was lastiger opgroeien dan bijvoorbeeld in Amsterdam.”

Ze werd al snel het buitenbeentje en zowel op de basisschool als de middelbare school gepest. “Ik ging mezelf beperken en ging bijvoorbeeld niet op stap, om problemen te voorkomen. Dat is jammer, want je wilt vrij zijn en nergens rekening mee houden. Gelukkig had ik vriendinnen die grofgebekt waren en voor mij opkwamen.”

Doodsbedreigingen

Maar ook na haar schooltijd kreeg Rikkie te maken met haters. Haar deelname aan Hollands Next Top Model en de missverkiezing in Nederland zorgden beiden voor opheffing. “Ik ben weggezet als een man, monster en zelfs pedofiel. Ik heb hier niet voor gekozen; ik ben de transitie niet begonnen om aandacht te krijgen. Ik voel me trots en tegelijkertijd maak ik me zorgen om het feit dat mensen je zo de afgrond in proberen te trekken en het gevoel geven dat er geen plek voor mij is.”

Hieronder vertelt Rikkie over haar deelname aan 'Miss Universe':

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties