Tom Egbers

Tom Egbers is een Nederlandse journalist en televisiepresentator, vooral bekend van zijn werk in de sportjournalistiek. Zijn carrière begon na zijn studie aan de School voor Journalistiek in Utrecht, waar hij werd opgemerkt door Koos Postema. Dit leidde tot een baan bij NOS Studio Sport in 1984, waar hij zijn televisiecarrière startte.

Van voetbal tot veronica

Egbers' loopbaan nam afslag  toen hij in 1990 naar Veronica overstapte. Hier presenteerde hij het mediaprogramma 'Stop de Persen' en de actualiteitenrubriek 'Nieuwslijn'. Ook was hij betrokken bij een muziekprogramma waar hij Edisons uitreikte aan internationale artiesten.

Terugkeer naar NOS

In 1992 keerde Egbers terug naar de NOS, waar hij zijn talenten uitbreidde naar het presenteren van muziekprogramma's en interviews met prominente mediapersoonlijkheden. Vanaf 1994 werd hij het gezicht van de Champions League-uitzendingen van de NOS en verslaggever bij grote voetbalevenementen, waaronder EK's en WK's.

Documentaire

Egbers presenteerde ook 'Andere Tijden Sport' voor VPRO en NOS. In 2018 en 2019 maakte hij indruk met de documentaireseries 'Toms Engeland' en 'Toms Ierland', waarin hij respectievelijk de nasleep van het Brexit-referendum en de geschiedenis van zijn voorouders in Ierland verkende.

Schrijver

Als auteur maakte Egbers naam met het boek 'De Zwarte Meteoor', over de Zuid-Afrikaanse voetballer Steve Mokone. Dit boek werd in 2000 verfilmd. Hij schreef ook 'Twaalf Gestolen Jaren' en vertaalde het toneelstuk 'The Graduate' naar het Nederlands.

Persoonlijk en 

Egbers, zoon van een Twentse vader en Engelse moeder, is getrouwd met actrice Janke Dekker en heeft twee kinderen. Zijn persoonlijke leven kende de laatste jaren flink uitdagingen, waaronder twee hartinfarcten in 2019 en 2023, die hem tijdelijk van het scherm hielden.