Crypto

Cryptocurrency of crypto is een digitaal of virtueel activum dat is ontworpen om te werken als ruilmiddel. Het maakt gebruik van cryptografie om transacties te beveiligen en te verifiëren, en om de creatie van nieuwe eenheden van een bepaalde cryptocurrency te controleren. In wezen zijn cryptocurrencies beperkte vermeldingen in een database die niemand kan veranderen tenzij aan specifieke voorwaarden is voldaan.

Cryptocurrencies zijn gedecentraliseerd, wat betekent dat ze niet onder controle staan van de overheid of financiële instellingen. Bitcoin, de eerste en meest bekende cryptocurrency, werd in 2009 gecreëerd. Sindsdien zijn er talloze andere cryptocurrencies geïntroduceerd, met momenteel meer dan 5.000.

Cryptocurrencies worden vaak verhandeld op gedecentraliseerde beurzen en kunnen ook gebruikt worden om goederen en diensten te kopen. Met Bitcoin kun je bijvoorbeeld hotels boeken op Expedia, meubels kopen op Overstock en Xbox-spelletjes kopen. Maar veel van de hype gaat over rijk worden door er in te handelen. De prijs van bitcoin schoot in 2017 omhoog tot in de duizenden.