OM komt met strafeisen in moordzaak Peter R. de Vries

Misdaad
OM komt met strafeisen in moordzaak Peter R. de Vries
ANP
Misdaad

OM komt met strafeisen in moordzaak Peter R. de Vries

OM komt met strafeisen in moordzaak Peter R. de Vries
ANP

De negen verdachten in de moordzaak van Peter R. de Vries horen woensdag de strafeisen van het Openbaar Ministerie. Tegen de vermeende schutter en chauffeur was al een levenslange celstraf geëist in de zomer van 2022. Maar delen van de strafzaak moesten opnieuw nadat het OM een nieuwe getuige had gepresenteerd.

Kamil E. en Delano G.

Naast de twee vermeende uitvoerders van de moord, Kamil E. (37) en Delano G. (24), staan zeven andere mannen terecht. Onder hen de vermeende 'moordmakelaar' en tussenpersoon Krystian M. Volgens de nieuwe getuige, ook wel aangeduid met het nummer 5089 of Eddy, heeft M. de moord geregeld in opdracht van een Marokkaanse man die hij 'oom' noemde. Volgens het OM gaat het hier om Ridouan Taghi. Die heeft deze beschuldiging eerder al ontkend. Hij is geen verdachte in deze zaak, maar wel in het omvangrijke liquidatieproces Marengo.

De zes andere verdachten zouden de moord op De Vries hebben voorbereid of direct na de aanslag de zwaargewonde misdaadverslaggever hebben gefilmd en de beelden verspreid via social media. Volgens het OM was het doel om zo de bevolking schrik aan te jagen. "Die video maakte onderdeel uit van de moordaanslag", aldus een van de officieren van justitie dinsdag. Voor de onderbouwing van de strafeisen zijn twee dagen uitgetrokken, dinsdag was de eerste dag.

In de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp werden ook beelden van de moordaanslag getoond. De Vries werd op 6 juli 2021 neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam, na een optreden in RTL Boulevard. Hij overleed negen dagen later aan zijn verwondingen.

Marengo-proces

Een motief voor de moord is nooit duidelijk geworden, maar volgens justitie kan het ermee te maken hebben dat De Vries vertrouwenspersoon was van de kroongetuige in het Marengo-proces. Eerder zijn al de broer en advocaat van kroongetuige Nabil B. vermoord.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties