Omegle, een platform voor online viespeuken, houdt op te bestaan

Misdaad
Omegle, een platform voor online viespeuken, houdt op te bestaan
Misdaad

Omegle, een platform voor online viespeuken, houdt op te bestaan

Omegle, een platform voor online viespeuken, houdt op te bestaan

Na een wilde rit van 14 jaar trekt Omegle de stekker eruit. De videochatdienst, bekend om zijn spontane gesprekken, is ten onder gegaan aan grootschalig misbruik. Het is over en uit voor de site die ooit begon als een plek voor onverwachte vriendschappen.

Schokkende misbruikcijfers

Oprichter Leif K-Brooks trekt aan de bel: Omegle is een podium geworden voor 'onbeschrijflijk gruwelijke daden'. De site, ooit een speelveld voor onschuldige chats, werd een broeinest voor seksueel misbruik, met kinderen als meest kwetsbare slachtoffers.

Sextortion: een duistere zijde van Omegle

Helpwanted slaat alarm: jongens werden op Omegle massaal het slachtoffer van sextortion. Afpersers dreigden naaktbeelden te lekken als er niet betaald werd. Een angstaanjagende realiteit die de noodzaak van Omegle's afscheid onderstreept.

Van straathoek naar scherm

In 2009 zag Omegle het levenslicht, tegelijk met rivaal Chatroulette. Het idee was simpel: een digitaal kruispunt waar je zomaar iemand kon ontmoeten. Ondanks de afnemende populariteit van videochatten, bleef Omegle maandelijks miljoenen bezoekers trekken.

Een wereld zonder Omegle

Criminoloog Michael Salter juicht het einde van Omegle toe. Met een schokkende 600.000 gemelde gevallen van kindermisbruik in 2022 noemt hij de site 'buitengewoon gevaarlijk'. Zijn onderzoek bevestigt: de wereld is beter af zonder Omegle.

Te zwaar om te dragen

Voor K-Brooks is de last te groot geworden. De emotionele en financiële druk om Omegle draaiende te houden is simpelweg onhoudbaar. Met een zwaar hart, maar een duidelijke boodschap, sluit hij dit hoofdstuk af. Omegle, ooit een plek voor plezier, is niet meer.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties