Boeren zijn er klaar mee en leggen Duitsland plat, ook grensovergangen geblokkeerd

Nieuws
Boeren zijn er klaar mee en leggen Duitsland plat, ook grensovergangen geblokkeerd
ANP
Nieuws

Boeren zijn er klaar mee en leggen Duitsland plat, ook grensovergangen geblokkeerd

Boeren zijn er klaar mee en leggen Duitsland plat, ook grensovergangen geblokkeerd
ANP

In de Duitse deelstaat Brandenburg zijn de steden Brandenburg an der Havel en Cottbus volgens de politie niet meer met de auto bereikbaar door wegblokkades van betogers. Het gaat niet alleen om boeren, maar ook om vrachtwagenchauffeurs die zich net als de boeren in hun bestaan bedreigd voelen door het regeringsbesluit bepaalde belastingvoordelen in de sectoren af te schaffen.

Daarnaast doen ook burgers mee aan blokkades of aan het langzaamaan rijden op verbindingswegen. De radicale rechtse oppositiepartij Alternative für Deutschland (AfD) riep daartoe op en staat in peilingen erg hoog in de regio. In Cottbus krijgt de partij zelfs steun van 40 procent van de ondervraagden. AfD houdt in de avond een betoging in Cottbus tegen het regeringsbeleid van de coalitie van de sociaaldemocratische bondskanselier Olaf Scholz.

Scholz heeft eerder al toezeggingen gedaan aan de boerenorganisaties en enkele maatregelen bijgeschaafd. Maar dat is volgens de boeren onvoldoende. Een regeringswoordvoerder heeft maandag beklemtoond dat de regering er niet over piekert om nog meer concessies aan de boeren te doen.

Protestbijeenkomst

Boeren hebben voornamelijk met tractoren op veel plaatsen blokkades gehouden, onder meer op verkeersknooppunten, bruggen en in tunnels. In veel deelstaten zijn de op- en afritten van autosnelwegen het doelwit van de actievoerders. In veel plaatsen trekken boeren met hun voertuigen steden in om er een protestbijeenkomst te houden. In Berlijn stonden bij de Brandenburger Tor zondagavond al veel tractors. Maandagmiddag waren het er naar schatting 450.

Op veel plaatsen hebben de blokkades plaatsgemaakt voor optochten richting een bijeenkomst. Boerenorganisaties hebben echter aangekondigd dat op veel plaatsen de hele week actie wordt gevoerd. In de noordelijke deelstaat Sleeswijk-Holstein gingen de boerenbetogers van meet af aan uit van drie dagen van protest.

Wegblokkades Duitse boeren ook bij enkele grensposten

De wegblokkades die Duitse boeren in heel het land houden uit protest tegen de regeringsplannen om belastingvoordelen voor de sector te schrappen, hebben ook enkele grensovergangen getroffen. Volgens lokale media en verkeersinformatie is een kleine grensovergang ten zuidoosten van Ter Apel bij het Duitse dorp Rütenbrock sinds vanochtend door boeren met tractoren geblokkeerd.

De Tsjechische politie meldt dat de grensovergang bij Bozi Dar op de route Karlo-Vivary - Chemnitz door boeren is geblokkeerd. De blokkades worden naar verwachting in de loop van de dag omgezet in optochten naar verzamelpunten voor demonstraties.

De boeren zijn net als velen in de transportsector boos over de plannen van de regering om bepaalde belastingvoordelen te schrappen. Vooral het verdwijnen van het lage tarief op diesel en bepaalde voertuigen zit de boeren dwars. Op verscheidene plaatsen zijn wegen en op- of afritten van snelwegen ook geblokkeerd door vrachtauto's van transportbedrijven.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties