De Handyman is failliet! Wat betekent dit voor de winkels & bestellingen?

Nieuws
De Handyman is failliet! Wat betekent dit voor de winkels & bestellingen?
ANP
Nieuws

De Handyman is failliet! Wat betekent dit voor de winkels & bestellingen?

De Handyman is failliet! Wat betekent dit voor de winkels & bestellingen?
ANP

Doe-het-zelfketen Handyman - met zo'n vijftig winkels verspreid over het hele land - is failliet verklaard. Daardoor is voor een kleine honderd mensen de baan onzeker geworden. De winkels blijven voorlopig open, terwijl een curator zoekt naar mogelijkheden voor een doorstart.

Volgens curator Bart Louwerier geldt het bankroet alleen voor de eigen winkels van de keten. Ruim tien zaken van zelfstandige franchiseondernemers vallen buiten het faillissement, laat hij weten na berichtgeving van Hart van Nederland en RTL Nieuws.

Handyman bestaat al sinds 1974 en richt zich vooral op de verkoop van accessoires en onderdelen voor alle huishoudelijke apparaten. Waardoor de onderneming precies in de problemen is gekomen, moet de curator nog onderzoeken. "Het is nu nog te vroeg om daar wat over te zeggen", geeft hij aan.

Meerdere grote ketens

Vorig jaar gingen al meerdere grote ketens failliet in Nederland, bijvoorbeeld BCC en Big Bazar. Bekend is dat het de laatste tijd een moeilijke periode is voor veel winkels als gevolg van de hoge inflatie en het lage consumentenvertrouwen. Ondernemers zien hun marges teruglopen, omdat hun loon-, energie- en inkoopkosten flink zijn gestegen en ze die extra kosten niet een-op-een kunnen doorberekenen aan hun klanten.

Retaildeskundige Paul Moers wijst er ook op dat Nederlanders na de coronapandemie weer massaal aan het werk zijn gegaan. Daardoor zijn de uitgaven voor bijvoorbeeld klussen rond het huis volgens hem onder druk komen te staan. Ook hebben sommige winkels moeite met het vinden van personeel, zegt hij. Moers schat in dat het de komende tijd nog lastig zal blijven voor veel retailers. "Ik denk dat we nog wel meer problemen gaan zien."

Leegstand

Marktonderzoeker Locatus merkte onlangs ook op dat de leegstand in de Nederlandse winkelstraat weer begint toe te nemen. Het bureau wees op een sterke afname van het aantal actieve winkeliers. "Veel van de retailers zullen een slecht lopende onderneming al stopzetten voor het tot een faillissement komt", aldus de onderzoekers van Locatus.

© ANP

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties