Geert Wilders wordt géén premier van Nederland, dit is de reden

Nieuws
Geert Wilders wordt géén premier van Nederland, dit is de reden
ANP
Nieuws

Geert Wilders wordt géén premier van Nederland, dit is de reden

Geert Wilders wordt géén premier van Nederland, dit is de reden
ANP

PVV-leider Geert Wilders ziet af van het premierschap omdat niet alle partijen waarmee over een nieuw kabinet wordt gesproken dat steunen, schrijft hij op het sociale medium X. "De liefde voor mijn land en kiezer is groot en belangrijker dan mijn eigen positie. Ik hou van NL." De PVV is de grootste partij en onderhandelt met VVD, NSC en BBB over de vorming van een nieuw kabinet.

Tegenvaller voor Geert

Het zou betekenen dat de leider van de grootste partij in de Kamer niet de premier wordt. Dat gebeurde voor het laatst begin jaren zeventig van de vorige eeuw. Het is een grote tegenvaller voor Wilders, die steeds heeft aangegeven heel graag premier te willen worden.

De vier partijen willen gaan onderhandelen over de vorming van een extraparlementair kabinet met een beknopt regeerakkoord. Daarmee wordt de afstand tussen kabinet en Kamer groter, een grote wens van NSC. De bedoeling is wel dat alle partijen ministers kunnen aandragen. Informateur Kim Putters komt donderdag met zijn eindverslag over de gesprekken.

Welke vorm dan ook

Wilders zei de afgelopen tijd steeds dat hij bereid is om in welke vorm dan ook mee te regeren. Op de vraag of hij bereid was om premier te worden, zei Wilders vorige maand in een debat over de formatie nog: "Zeker, ik kan niet wachten."

Putters kreeg een maand geleden juist de taak om te kijken naar de vorm die een eventueel kabinet zou kunnen aannemen. Na een eerdere overlegronde werd immers duidelijk dat een meerderheidskabinet met deze vier partijen er wat NSC-voorman Pieter Omtzigt betreft niet in zit.

Gedoogsteun

Recent zei VVD-leider Dilan Yeşilgöz haar eis om alleen gedoogsteun te willen verlenen los te laten, maar ze zag dan wel samenwerking in een extraparlementair kabinet voor zich. Volgens bronnen gaan PVV, VVD, NSC en BBB over die vorm dan ook onderhandelen in de nieuwe ronde.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties