Harry Mens beboet in witwasonderzoek

Nieuws
Harry Mens beboet in witwasonderzoek
ANP
Nieuws

Harry Mens beboet in witwasonderzoek

Harry Mens beboet in witwasonderzoek
ANP

Een bedrijf van tv-presentator Harry Mens heeft van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een boete gekregen van 94.000 euro. De financieel dienstverlener Zwaan Finance deed volgens de toezichthouder te weinig om witwassen of financiering van terrorisme te voorkomen, terwijl dit wel verplicht is.

Vastgoed

Mens' bedrijf beheert zeven fondsen voor beleggingen in vastgoed. Dit soort beleggingsinstellingen zijn verplicht goed na te gaan waar het geld vandaan komt dat cliënten in hun fondsen stoppen, om te voorkomen dat crimineel geld via wordt witgewassen.

Zwaan Finance - waar de Business Class-presentator bestuurder van is - schoot volgens AFM onder andere tekort bij controles van nieuwe cliënten. Ook zou het bedrijf verplichte controles op zakelijke relaties en hun transacties niet hebben uitgevoerd. Daarnaast checkte het bedrijf niet of cliënten of hun uiteindelijke opdrachtgevers politiek prominente personen zijn, terwijl de risico's op witwassen bij deze doelgroep hoger wordt ingeschat.

Ernstig verwijtbaar

De AFM vindt de overtredingen "ernstig verwijtbaar", maar geeft toch een boete die veel lager is dan het basisbedrag van 500.000 euro. Dat komt doordat Zwaan Finance een relatief klein bedrijf is.

© ANP

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties