Minister werkt aan een verbod op Rottweilers en andere agressieve 'bijthonden'

Nieuws
Minister werkt aan een verbod op Rottweilers en andere agressieve 'bijthonden'
Nieuws

Minister werkt aan een verbod op Rottweilers en andere agressieve 'bijthonden'

Minister werkt aan een verbod op Rottweilers en andere agressieve 'bijthonden'

Demissionair minister Piet Adema is diep geraakt door gesprekken met plastisch chirurgen over ernstige verwondingen veroorzaakt door 'bijthonden'. Hij is nu vastbesloten om de mogelijkheden voor een verbod op dergelijke honden te onderzoeken.

VVD lanceert plan op dierendag

Op dierendag heeft de VVD een voorstel gepresenteerd voor een fok- en houdverbod op agressieve honden. Ze suggereren dat er gekeken kan worden naar specifieke 'gevaarlijke kenmerken', zoals brede kaken. Dit voorstel krijgt steun van andere regeringspartijen, wat wijst op een mogelijke meerderheid in de Kamer voor dergelijke maatregelen.

Schokkende cijfers

Plastisch chirurgen hebben in slechts anderhalf jaar tijd ongeveer honderd bijtincidenten met honden geregistreerd. De verhalen achter deze cijfers zijn vaak hartverscheurend, zoals slachtoffers met ernstige gezichtsverminkingen. Hoewel er tussen 1993 en 2008 een verbod was op het fokken en houden van pitbull-achtige honden, leidde dit niet tot een afname van bijtincidenten. Dit komt waarschijnlijk doordat mensen overstapten op andere agressieve honden die niet onder het verbod vielen.

Bredere aanpak

Minister Adema wil niet alleen bepaalde hondenrassen verbieden, maar ook inzetten op de opvoeding van honden. Hij benadrukt dat ook honden die niet als risicovol worden beschouwd, gevaarlijk kunnen zijn als ze niet goed zijn opgevoed. Daarnaast pleit hij voor een betere landelijke registratie van bijtincidenten.

De partij krijgt steun van de andere regeringspartijen: D66, CDA en ChristenUnie.

Lijst met agressieve honden

De Rijksoverheid heeft recent een lijst vrijgegeven met hondenrassen, lookalikes en hun kruisingen die een verhoogde kans hebben op agressiviteit. De onderstaande honden, hun lookalikes en alle combinaties van of tussen deze honden worden gecategoriseerd als hoog-risico honden. Het is niet bekend of alle honden uit de lijst onder een eventueel verbod zullen vallen.

 1. Akita
 2. American Bulldog
 3. American Pitbull Terriër
 4. American Staffordshire Terrier
 5. Boerboel
 6. Bull Mastiff
 7. Bull Terrier
 8. Cane Corso
 9. Dogo Argentino
 10. Dogo Canario
 11. Staffordshire Bull Terrier.
 12. Rottweiler
 13. Tosa
 14. Fila Brasileiro
 15. Anatolische herder,
 16. Zuid-Russische Owcharka
 17. Kaukasische Owcharka
 18. Pitbull achtigen: alle kruisingen met een pitbull: pocket bully, micro bully, pocket pitbull, extreme pocket bully, Regular bully, Regular Pitbull, xl en xxl pitbull, xl en xxl bully, rednose pitbull, rednose bully
 19. Bully Kuta
 20. Alano
 21. Bandog
 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties