Netherlands National Elections 2023: waar kun je stemmen?

Nieuws
Netherlands National Elections 2023: waar kun je stemmen?
© BSR Agency
Nieuws

Netherlands National Elections 2023: waar kun je stemmen?

Netherlands National Elections 2023: waar kun je stemmen?
© BSR Agency

Op 22 november 2023 heeft Google een speciale Doodle gelanceerd ter viering van de Nederlandse nationale verkiezingen. De dag waarop Nederland definitief afscheid neemt van Mark Rutte

Een blik op de stembus

Voor deze verkiezingen strijden de Nederlanders om 150 zetels in de Tweede Kamer. Het belangrijkste thema voor de kiezers is de impact van de verkiezingen op de levensstandaard en de woningcrisis in Nederland. Nederlanders kunnen kiezen uit 26 politieke partijen.

Spanning stijgt in Nederland

De Tweede Kamerverkiezingen in Nederland kan alle kanten opgaan. Met drie partijen die volgens peilingen nog kans maken om als grootste uit de bus te komen, belooft het een spannende strijd te worden

Waar kun je stemmen?

Alle stembureaus in Nederland zijn woensdagochtend om 07.30 uur geopend voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ruim 13,3 miljoen kiesgerechtigden van 18 jaar en ouder mogen hun stem uitbrengen. Om 21.00 uur sluiten de stemlocaties en gaan de stembussen open om de stemmen te tellen.

Alleen bijzondere en mobiele stembureaus kunnen afwijkende openingstijden hebben, aldus de Kiesraad. Zo kon in studentencafé Het Vliegende Paard in Zwolle al tussen 00.00 uur en 01.30 uur gestemd worden. Stembureaus mogen niet later sluiten dan 21.00 uur. Als de stembureaus sluiten, mogen alleen de aanwezige kiezers in het stemlokaal of bij de ingang nog worden toegelaten. Bekijk de stembureaus bij u in de buurt op de website van uw gemeente of op WaarIsMijnStemlokaal.nl.

Opkomst

Het opkomstpercentage voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 was ruim 78,5 procent. Van de 13,2 miljoen kiesgerechtigden brachten ruim 10,4 miljoen mensen hun stem uit. In 2021 deden 37 partijen mee. 17 partijen behaalden genoeg stemmen voor een zetel in de Tweede Kamer. VVD werd de grootste, gevolgd door D66 en PVV.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties