PostNL wil drie dagen over het bezorgen van een pakketje gaan doen

Nieuws
PostNL wil drie dagen over het bezorgen van een pakketje gaan doen
Nieuws

PostNL wil drie dagen over het bezorgen van een pakketje gaan doen

PostNL wil drie dagen over het bezorgen van een pakketje gaan doen

Door de krapte op de arbeidsmarkt en omdat er steeds minder brieven worden verstuurd is het volgens PostNL noodzakelijk om minder vaak per week post te gaan bezorgen. Daarvoor is wel een wijziging van de postwet nodig, zegt topvrouw Herna Verhagen van het concern in een toelichting op de jaarcijfers.

PostNL wil minder vaak aan de deur staan

"Als we de post bereikbaar en betrouwbaar willen houden moeten we zo snel mogelijk in plaats van 'vandaag op de post, morgen bezorgd' naar 'vandaag op de post, binnen twee dagen bezorgd' en op termijn 'binnen drie dagen bezorgd'. In heel veel Europese landen gebeurt dit al", stelt Verhagen. Daarbij moet voor urgente post, zoals rouwpost, wel een uitzondering gemaakt worden.

Twee tot drie keer per week post sluit volgens de bestuursvoorzitter ook beter aan bij de behoefte van de consument. "Twintig jaar geleden ging een postbezorger naar elk huis om brieven te bezorgen. Vandaag de dag slaan ze zeven huizen over en hebben ze weer drie huizen post en dan slaan ze weer zeven huizen over. Nu lopen wij nog steeds vijf dagen per week door elke straat en dat is omdat we moeten voldoen aan de regels die in de postwet staan", legt Verhagen uit.

Krappere arbeidsmarkt

Ook wijst zij op de krappere arbeidsmarkt waardoor vacatures moeilijk ingevuld kunnen worden. "We vragen dan ook aan politici om het gesprek aan te gaan met het ministerie om deze verandering mogelijk te maken. Alleen op deze manier kunnen we onze dienstverlening rendabel en duurzaam laten verlopen."

Volgens PostNL verstuurt 70 procent van de consumenten minder dan één keer per maand een brief of kaart via de brievenbus. Daarbij weet 78 procent niet dat post er wettelijk maar één dag over mag doen. Volgens het postbedrijf vindt 79 procent van de consumenten bezorgen binnen twee dagen of meer 'prima'.

Minder post

De hoeveelheid post daalde in de afgelopen twintig jaar, van gemiddeld drie brieven per dag per adres, tot minder dan vier brieven per week. Vorig jaar nam de hoeveelheid verstuurde brieven en kaarten af met 7,4 procent vergeleken met het voorgaande jaar.

Ministerie reageert op verzoek PostNL

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaat verder onderzoeken of het voor het volgende kabinet mogelijk is om de postwet aan te passen. Ook wil het ministerie in gesprek met postbedrijven en gebruikers nu PostNL pleit voor een wijziging van de wet, zegt demissionair economieminister Micky Adriaansens. "Want uiteindelijk moet zekerheid, betaalbaarheid en kwaliteit voor de Nederlandse consument centraal staan."

© ANP

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties