PVV-senator: 'Halt toeroepen asielinstroom enige oplossing'

Nieuws
PVV-senator: 'Halt toeroepen asielinstroom enige oplossing'
ANP
Nieuws

PVV-senator: 'Halt toeroepen asielinstroom enige oplossing'

PVV-senator: 'Halt toeroepen asielinstroom enige oplossing'
ANP

PVV-senator Alexander van Hattum heeft in het debat over de spreidingswet voor asielzoekers de bekende partij-opvattingen tégen de wet nog eens herhaald. Die wet moet van tafel. "Het halt toeroepen aan de asielinstroom is de enige oplossing" voor de asiel- en opvangcrisis, zei Van Hattum.

Spreidingswet

Voor de partij is het onder meer onverteerbaar dat de "asieldwangwet", zoals Van Hattum de wet noemt, gemeenten kan verplichten asielzoekers op te nemen. Gemeenten én de inwoners van die gemeenten worden op deze manier aan de kant geschoven en daarmee de lokale autonomie aangetast. "Mensen moeten van onderaf inspraak hebben, die weg wordt met deze wet helemaal afgesneden", zei Van Hattum.

Met de wet wordt de overlast in aanmeld- en asielzoekerscentra als in Ter Apel en Cranendonck volgens hem ook niet aangepakt, zolang de "grenzen wagenwijd blijven openstaan." Van Hattum: "Veel meer gemeenten krijgen straks met overlast te maken. Nederland wordt straks één groot Ter Apel."

Aanzuigende werking

De PVV vreest dat de spreidingswet een aanzuigende werking zal hebben. Samen met de volgens de PVV veel te ruime mogelijkheden voor gezinshereniging en het hoge inwilligingspercentage van asielaanvragen, het grote aandeel asielaanvragen dat wordt goedgekeurd, wordt Nederland de "asielmagneet van Europa." Veel migranten gaan daarnaast onder meer ten koste van de vele woningzoekers in Nederland, zegt de PVV.

Bij de stemming over de wet, volgende week dinsdag, zal de PVV-fractie (vier van de 75 zetels) "vol overtuiging tegen deze vreselijke wet stemmen", zei Van Hattum.

© ANP

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties