Tweede Kamer overweegt social media verbod voor kinderen en tieners

Nieuws
Tweede Kamer overweegt social media verbod voor kinderen en tieners
Nieuws

Tweede Kamer overweegt social media verbod voor kinderen en tieners

Tweede Kamer overweegt social media verbod voor kinderen en tieners

D66 pleit voor een wettelijke minimumleeftijd van 15 jaar voor het gebruik van sociale mediaplatforms zoals Instagram, TikTok en andere vergelijkbare apps. De partij vindt dat het kabinet deze leeftijdsgrens moet vastleggen in de wet om de gezondheid van jongeren te beschermen.

Internationale voorbeelden

In Australië wordt vanaf volgend jaar sociale media verboden voor kinderen onder de 16 jaar. Ook in Nederland groeit de discussie over het beperken van de toegang van jongeren tot sociale media. D66 wil het Australische voorbeeld volgen, maar pleit voor een minimumleeftijd van 15 jaar. Hanneke van der Werf legt uit: "Landen als Denemarken en Frankrijk pleiten ook voor een leeftijdsgrens van 15 jaar. We willen dit graag Europees gaan regelen. Want samen met andere landen kunnen we grote techbedrijven effectief aanpakken. Daarom kiezen we ook voor 15 jaar."

Invloed op de mentale gezondheid

Sociale media hebben een aanzienlijke impact op de ontwikkeling en mentale gezondheid van kinderen. Onderzoeken tonen aan dat de verslavende algoritmes van platforms zoals TikTok en Instagram jongeren kwetsbaar maken. "Het houdt kinderen eindeloos bezig, verstoort hun slaap, concentratie en beïnvloedt de schoolprestaties. En het heeft invloed op het zelfbeeld van kinderen. Dit moeten we stoppen," aldus Van der Werf.

Huidige leeftijdsgrenzen en omzeiling

Op dit moment is de minimale leeftijd om de meeste sociale mediaplatforms te gebruiken 13 jaar. Echter, deze leeftijdsgrens is gemakkelijk te omzeilen door simpelweg een valse geboortedatum in te voeren. Dit komt vaak voor, vooral op populaire platforms zoals TikTok en Snapchat, waar veel kinderen de toegangsbeperkingen negeren.

Handhaving van de leeftijdsgrens

Er wordt echter wel eens betwijfeld of het voorstel van D66 daadwerkelijk uitvoerbaar is. Is het haalbaar om deze regels te handhaven? Van der Werf heeft hier een duidelijk antwoord op: "De techreuzen moeten zelf een waterdicht leeftijdsverificatiesysteem maken. En dat kan gewoon, alleen hebben ze er geen belang bij. Ik vind dat er regels moeten komen dat ze dat wél doen. En vervolgens kunnen we dan gewoon handhaven. Met controles en desnoods met boetes."

Verbord niet op alle platformen

D66 wil jongeren onder de 15 jaar niet volledig uitsluiten van sociale communicatie-apps. Platforms zoals WhatsApp, die vooral gericht zijn op privécommunicatie tussen vrienden en familie, blijven voor jongeren toegankelijk. "WhatsApp wil D66 dus niet verbieden voor jongeren onder de 15 jaar. Deze apps zijn gericht op privécommunicatie tussen ouders en vrienden en hebben geen verslavende algoritmes en tracken het surfgedrag niet."

Overleg in Tweede Kamer

Of het voorstel van D66 voor een minimumleeftijd van 15 jaar voor sociale media een meerderheid zal krijgen in de Tweede Kamer, is nog onzeker. Deze week wordt er verder gesproken over het onderwerp in Den Haag. De uitkomst zal uiteindelijk bepalen of het voorstel daadwerkelijk in wetgeving zal worden omgezet.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties