In de Verenigde Staten is één persoon overleden en zijn tientallen anderen ziek geworden na een bacterie-uitbraak, die in verband wordt gebracht met McDonald's. Volgens het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC zijn er inmiddels 49 besmettingen gemeld, verspreid over inwoners van tien verschillende staten.
Ernstige gevolgen voor de gezondheid
Van de 49 besmette personen zijn er tien in het ziekenhuis opgenomen. Onder hen bevindt zich een kind dat ernstige niercomplicaties heeft opgelopen als gevolg van de infectie. Daarnaast is een oudere inwoner uit de staat Colorado overleden, aldus het CDC. Alle getroffen personen hadden voorafgaand aan hun ziekte gegeten bij McDonald's. De meesten hadden een Quarter Pounder, een populaire grote hamburger, besteld voordat de symptomen optraden.
Verspreiding van de uitbraak
De E. coli-uitbraak treft vooral inwoners van de staten Colorado en Nebraska, met respectievelijk 26 en 9 gevallen. Daarnaast zijn ook mensen ziek geworden in de staten Iowa, Kansas, Missouri, Montana, Oregon, Utah, Wisconsin en Wyoming. Het aantal besmettingen kan mogelijk nog verder oplopen, aangezien het onderzoek naar de bron van de uitbraak nog gaande is. Hoewel het nog onduidelijk is welk ingrediënt precies verantwoordelijk is voor de uitbraak, richten de onderzoekers zich vooral op twee mogelijke bronnen: gesneden uien en rundvlees gebruikt in de hamburgers. Totdat er meer duidelijkheid is, zijn deze hamburgers tijdelijk niet verkrijgbaar in de tien staten waar de besmettingen zijn vastgesteld.
Lees ook
Nicol Kremers valt medewerkers McDonalds lastig met absurde actie
Helemaal van de pot gerukt: McDonalds gaat parfums lanceren met déze geur
Maatregelen van McDonald's
In reactie op de uitbraak heeft McDonald's aangegeven dat de E. coli-besmettingen waarschijnlijk te wijten zijn aan de gesneden uien van een specifieke leverancier. Als voorzorgsmaatregel heeft de fastfoodketen besloten om tijdelijk geen Quarter Pounders te verkopen in een aantal andere staten, waaronder delen van Idaho, Nevada, New Mexico en Oklahoma. Naast het CDC doet ook het Amerikaanse ministerie van Landbouw onderzoek naar de uitbraak. De autoriteiten proberen de exacte bron van de besmetting te achterhalen om verdere verspreiding te voorkomen.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties