Nep-René Froger licht mensen op voor tienduizenden euro's

Show & Tel
Nep-René Froger licht mensen op voor tienduizenden euro's
Show & Tel

Nep-René Froger licht mensen op voor tienduizenden euro's

Nep-René Froger licht mensen op voor tienduizenden euro's

In het afgelopen jaar zijn tientallen Nederlanders het slachtoffer geworden van een ingenieuze oplichter, die zich voordeed als bekende beroemdheden, zoals André Rieu, Mark Rutte, René Froger en Max Verstappen. Deze slachtoffers dachten dat ze in contact stonden met hun idolen via online platforms, maar in werkelijkheid werden ze het slachtoffer van datingfraude. De Fraudehelpdesk heeft in 2024 meer dan dertig meldingen ontvangen over gevallen van fraude waarbij valse beroemdheden betrokken waren, meldt Het Misdaadbureau.

Meer dan 145.000 Euro afgetroggeld

De oplichters wisten de slachtoffers meer dan 145.000 euro te ontfutselen. Eén slachtoffer werd zelfs voor bijna 30.000 euro opgelicht door iemand die zich voordeed als de bekende zanger René Froger. Deze misleiding werd onthuld door het PowNed-programma Het Misdaadbureau, dat vrijdag 7 februari om 19.00 uur werd uitgezonden op NPO Radio 1. Het programma bracht de schokkende cijfers naar buiten, die de omvang van de fraude duidelijk maken.

Geraldine Kemper waarschuwt voor nepadvertenties

Naast de gevallen van valse beroemdheden, waarschuwde ook televisiepresentatrice Geraldine Kemper haar volgers op Instagram voor nepadvertenties. In deze advertenties werd haar beeltenis misbruikt om mensen te lokken in investeringen in cryptovaluta. Kemper benadrukte dat ze dagelijks "tientallen" berichten ontvangt van mensen die haar gezicht hebben gezien in deze advertenties. Sommige van deze mensen hadden al persoonlijke gegevens verstrekt, terwijl anderen zelfs geld hadden overgemaakt. "HET IS FAKE! SCAM. Trap hier niet in. Je bent je geld kwijt," waarschuwde Kemper haar volgers. Ze benadrukte nogmaals: "Alles wat je hoort of ziet, is fake. Ik zeg niets over crypto. Wees gewaarschuwd."

Jort Kelder spant rechtszaak tegen Google en Twitter

De valse advertenties met bekende gezichten zijn een groter probleem, zoals blijkt uit de rechtszaak die journalist Jort Kelder vorig jaar aanspande tegen Google en Twitter. Kelder beschuldigde de platforms ervan het mogelijk te maken dat frauduleuze advertenties, die zijn beeltenis bevatten, gedeeld konden worden. Dit benadrukt de groeiende bezorgdheid over de rol van sociale mediaplatforms bij het verspreiden van dergelijke scams.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties