Deze straf riskeert Joost Klein voor het bedreigen van de cameravrouw

Show & Tel
Deze straf riskeert Joost Klein voor het bedreigen van de cameravrouw
Show & Tel

Deze straf riskeert Joost Klein voor het bedreigen van de cameravrouw

Deze straf riskeert Joost Klein voor het bedreigen van de cameravrouw

We weten inmiddels dat Joost Klein is gediskwalificeerd wegens 'een dreigende beweging' richting een cameravrouw. De grootste straf lijkt al te zijn uitgedeeld: zijn schorsing van de finale van het Songfestival. Toch moet het daadwerkelijke vonnis natuurlijk nog komen. Dennis Martinsson, assistent-professor Zweeds strafrecht aan de Linnaeus Universiteit, vertelt wat Joost mogelijk boven het hoofd hangt.

Na het verlaten van het podium na zijn halve finale-optreden in Malmö zou Joost een cameravrouw hebben bedreigd. Volgens Dennis hoeft Joost echter niet te vrezen voor een gevangenisstraf, zo vertelt hij in gesprek met De Telegraaf.

Openbaar aanklager

Volgens het team van Joost was er een duidelijke afspraak gemaakt: de artiest mocht te allen tijde niet gefilmd worden. Een slinkse cameravrouw gaf hier echter geen gehoor aan, waarna Joost 'een dreigend gebaar' zou hebben gemaakt. De dame in kwestie kwam volgens de EBU met een heel ander verhaal. Wat haar aanklacht precies inhoudt, is vooralsnog onbekend. Eén dag na het incident werd de zaak doorgegeven aan de openbaar aanklager, al betekent dit volgens Martinsson niet dat er voldoende bewijs tegen Joost is verzameld.

Verzachtende omstandigheden

“De drempel voor het openen van een vooronderzoek ligt in Zweden heel laag, maar de meeste zaken waarbij een vooronderzoek wordt geopend, leiden niet tot een aanklacht”, legt Dennis uit. “Het woord van de cameravrouw tegen het woord van Joost Klein is al voldoende voor het openen van een vooronderzoek. Eventueel aanwezig bewijs in de vorm van een video-opname kan de claim van de cameravrouw ondersteunen, maar ook verzachtende omstandigheden aandragen voor Joost Klein. Als daarop te zien is dat hij aangeeft niet gefilmd te willen worden en de cameravrouw doet dit toch, dan kan dat als een verzachtende omstandigheid gelden.”

Wat voor straf?

Er kunnen weken overheen gaan voordat er meer duidelijkheid komt over een eventuele vervolging. “De openbaar aanklager gaat nu bepalen of er genoeg bewijs is om deze zaak voor de rechter te brengen,'' aldus de strafrechtdocent. De kans dat Joost in de bajes verdwijnt is nagenoeg nihil, weet hij. “Een boete is het waarschijnlijkst. De hoogte van die boete hangt in Zweden af van je inkomen. Zelfs als hij, naast een dreigend gebaar, ook een verbaal dreigement heeft geuit, dan zal hij waarschijnlijk maximaal een boete krijgen. Maar eerlijk gezegd betwijfel ik of er wel een aanklacht komt.”

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties