Dieuwertje Blok moet haar neus laten amputeren

Show & Tel
Dieuwertje Blok moet haar neus laten amputeren
ANP
Show & Tel

Dieuwertje Blok moet haar neus laten amputeren

Dieuwertje Blok moet haar neus laten amputeren
ANP

Vandaag staat er een groot interview met Diewertje Blok in de Volkskrant, waarin de presentatrice vertelt dat ze haar neus moet laten amputeren vanwege huidkanker. Het Sinterklaasjournaal-icoon laat zich schijnbaar niet kisten door deze tegenslag, want uit haar verhaal blijkt dat ze bewonderingswaardig optimistisch in het leven staat. "Het was mijn neus of mijn leven."

Met schmink weggewerkt

Aanvankelijk had Diewertje goede hoop dat ze de kankercellen konden bestrijden middels bestraling. Helaas bleek dat niet voldoende. Afgelopen oktober verscheen ze tijdens de draaidagen van het Sinterklaasjournaal met een bultje aan de buitenkant van haar neus.

Aan de krant vertelt ze: “We hebben dat met schmink weg weten te werken. In het Antoni van Leeuwenhoek haalden ze heel voorzichtig wat weg, zodat ik de live-intocht van de Sint in ieder geval nog kon doen, met de camera een beetje op afstand. En toen bleek het weer die kanker.”

'Mijn neus of mijn leven'

Later hoorde Blok dat een deel van haar neus verwijderd moest worden. “De arts had daarbij een kunstneus in haar hand. Mijn eerste reactie was: als dát moet, dan weet ik eigenlijk niet of ik nog wel wil leven”, aldus Dieuwertje.

Dit horrorbericht moest de presentatrice even laten bezinken. Op het moment dat ze nóg slechter nieuws kreeg en hoorde dat er een volledige amputatie nodig was, draaide haar mindset juist 180 graden. “Nu denk ik: hup, weg met die kanker. Het was mijn neus of mijn leven. En toen was er geen moment meer waarop ik nog voor mijn neus wilde kiezen.”

Twee kunstneuzen

Langzaam maar zeker heeft Diewertje haar levenslust weer hervonden. “Ik vind het wel een spannend avontuur om te kijken wat er na de amputatie van mij overblijft.”

Op termijn krijgt Dieuwertje een speciale zomer- en winterneus. “Maar die neusprothese heb je in het begin nog niet. Eerst gaat mijn neus eraf, dan moet de wond een maand herstellen, dan krijg je een tijdelijke prothese, waarbij je een keuze uit twee standen hebt, en daarna duurt het nog een maand of vijf voordat de echte prothese erop kan.”

Televisiewerk

Heeft deze nepneus gevolgen voor haar televisiecarrière? Blok denkt zelf van wel. “Ik zal alleen geen tv doen. Waarschijnlijk nooit meer. Ik was altijd van plan om lang door te werken, ik vind het heerlijk. Ik heb ook geen pensioen. Gelukkig wordt mijn stem waarschijnlijk niet aangetast, dus hopelijk kan ik wel weer radio gaan doen.”

Maar de Volkskrant-interviewster stelt dat een tv-presentatrice niet perfect hoeft te zijn. Zij denkt dat het juist goed kan zijn voor kinderen om dat te zien. “Je brengt me op een idee. Ik heb er helemaal nog niet zo over nagedacht. Ik dacht: televisie is nu wel voorbij, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet als die prothese mooi wordt,'' aldus Diewertje.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties