Koning Willem-Alexander mag geen bloed doneren door gekkekoeienziekte

Show & Tel
Koning Willem-Alexander mag geen bloed doneren door gekkekoeienziekte
Show & Tel

Koning Willem-Alexander mag geen bloed doneren door gekkekoeienziekte

Koning Willem-Alexander mag geen bloed doneren door gekkekoeienziekte

Iedere week bespreekt Koning Willem Alexander een jaar van zijn koningschap in de Podcast Door de ogen van de Koning, samen met radiomaker Edwin Evers. In de nieuwste aflevering kwam er een interessant nieuwtje aan bod: namelijk dat Willem geen bloed mag doneren. De reden hiervoor is wel heel bijzonder.

Orgaandonor

Het draaide in de nieuwste aflevering om het jaar 2020, waarin de Corona epidemie de kop opstak. Maar niet alleen dit komt aan bod: ook wordt er aan de Koning gevraagd of hij donor is wanneer hij komt te overlijden. Hierop is het antwoord ja; toen de nieuwe donorwet inging heeft hij niks aangegeven en is dus officieel orgaandonor.

Willem heeft kans op gekkekoeienziekte

Wat hij echter niet is, is bloeddonor. Maar onze Willem heeft hier een donders goede reden voor. Hij is naar de middelbare school in Wales gegaan tussen de jaren 1983 en 1985. Niet heel speciaal, zou je denken, maar toch geldt er een bijzondere regel voor mensen die tussen 1980 en 1996 langer dan een halfjaar in het Verenigd Koninkrijk hebben gewoond. Deze mogen namelijk geen bloed-of plasma doneren in verband met een verhoogd risico op de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, beter bekend als de gekkekoeienziekte.

Wat houdt deze ziekte in?

Willem grapt nog even: 'Niet dat ik er last van heb hoor'. Maar wat houdt deze ziekte van Creutzfeldt-Jakob nou precies in? Dit is een zeldzame hersenziekte waarbij cellen langzaam afsterven. Iemand met deze ziekte krijgt problemen met bewegen, spreken en het verwerken van wat hij ziet. Een variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob komt voor bij schapen (scrapie) en runderen (BSE of gekkekoeienziekte). Wanneer mensen besmet vlees eten, kunnen zij deze variant op de ziekte krijgen. Ook bestaat er helaas nog geen behandeling voor deze ziekte. Aldus de extra maatregelingen voor bloeddonors.

Stream hieronder de hele aflevering:

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties