Mensen met zonnepanelen worden 'erin geluisd' door Vandebron

Show & Tel
Mensen met zonnepanelen worden 'erin geluisd' door Vandebron
Show & Tel

Mensen met zonnepanelen worden 'erin geluisd' door Vandebron

Mensen met zonnepanelen worden 'erin geluisd' door Vandebron

Energiebedrijf Vandebron heeft aangekondigd dat het klanten met zonnepanelen extra kosten in rekening gaat brengen. Dit besluit treft ruim 70.000 klanten die meer zullen moeten bijdragen aan de kosten voor het terugleveren van stroom aan het netwerk. De reden? Op zonnige dagen is er soms een overschot aan stroom, wat Vandebron dwingt om het overschot tegen lagere prijzen op de energiemarkt te verkopen.

'Eerlijke verdeling van kosten'

Tot op heden werden de kosten van teruglevering verdeeld over alle klanten van Vandebron, ongeacht of ze zonnepanelen hadden of niet. Het energiebedrijf is echter van mening dat het eerlijker is als zonnepaneleneigenaren een groter deel van deze kosten dragen. Ondanks deze verandering benadrukt Vandebron dat het financieel nog steeds voordelig blijft om zonnepanelen te hebben.

Vanaf half augustus 

Afhankelijk van de hoeveelheid teruggeleverde stroom kunnen de extra kosten variëren. Volgens een rekenvoorbeeld van Vandebron kunnen deze kosten oplopen van enkele euro's tot wel 46 euro per maand. De verhoogde kosten worden vanaf half augustus doorgevoerd.

Overvloed

De uitdaging van het omgaan met teruggeleverde stroom is niet uniek voor Vandebron. Andere energiebedrijven worstelen ook met de overvloed aan stroom op zonnige dagen, wat kan leiden tot overbelasting van het stroomnet. Hoewel andere bedrijven zoals Vattenfall en Eneco nog geen definitieve beslissingen hebben genomen, is Vandebron het eerste bedrijf dat actie onderneemt.

Salderen

De overheid overweegt nu aanpassingen te maken in de salderingsregeling, waardoor huishoudens de opgewekte en verbruikte stroom tegen elkaar kunnen wegstrepen. Daarnaast overwegen energiebedrijven hun terugleververgoedingen te verlagen voor klanten die meer stroom terugleveren dan ze verbruiken.

Erin geluisd

Volgens opiniemakers op Twitter (tegenwoordig 'X') worden eigenaren van zonnepalenen erin geluisd door deze nieuwe regeling.

 

Net binnen

LAAD MEER ARTIKELEN

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties